No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

20 de plante otravitoare (I)

Ultima modificare: 2010-08-17 | Primul publicat: 2010-07-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
20 de plante otravitoare (I)
Plantele furnizeaza aer proaspat omenirii, produse alimentare si medicamente. Insa pe langa toate aceste beneficii unele plante se dovedesc a fi periculoase pentru om. Iata o lista cu cele mai otravitoare plante din lume!

1. Leandru (Nerium Oleander)


Toate partile acestui tufis atractiv sunt toxice, mai ales frunzele si tulpinile lemnoase. Cele mai grave cazuri de intoxicatii au implicat ingerarea de frunze, acestea provocand grave probleme digestive, cardiace si dermatita. Este cea mai daunatoare planta din lume, in 2002, existand in Statele Unite 847 tipuri de otrava cunoscute omului, toate continand leandru. Exista de asemenea, nenumarate cazuri de sinucidere in sudul Indiei prin consumul de seminte pudra de leandru

 

 

Nerium Oleander

 

 

2. Dieffenbachia


O muscatura din frunza cauzeaza instantaneu in interiorul cavitatii bucale, o durere intensa. Acesta planta, cultivata si acasa este una dintre cele mai frecvente cauze in ranirea copiilor. Toate partile plantei  sunt otravitoare, provocand senzatia de ardere intensa, iritatie si imobilitatea limbii, gurii si gatului. Inflamarea poate fi suficient de grava pentru a bloca respiratia conducand in cele din urma la moarte. Dieffenbachia este considerata una dintre cele mai daunatoare plante de pe pamant.

 

 

3. Matraguna (Atropa Belladonna)


 

Atropa Belladonna

 

 

Toate componentele acestei plante contin toxine. Plantele tinere si semintele sunt deosebit de otravitoare provoacand greata, crampe musculare, paralizie, adesea fatale. Matraguna sau belladonna este una din plantele cele mai toxice gasite in emisfera vestica. Copiii se intoxica prin consumul a mai putin de trei boabe. Indigestia cauzata de o frunza de Belladonna poate fi fatala pentru un adult. In general radacina plantei este partea cea mai toxica.

 

 

4. Ciumafaie (Datura Stramonium)


Aceasta iarba este cauza primelor cazuri de otravire prin plante inregistrate in Statele Unite, in districtul Jamestown. Toate partile buruienii, cunoscuta sub o varietate de nume precum datura, ciumafaie sunt otravitoare, provocand o stare de sete anormala, probleme de vedere, delir, incoerenta, coma- toate acestea fiind deseori fatale.

 

 

5. Trompeta Ingerului (Brugmansia)


Toate componentele acestei plante contin alcaloizii scopolamini tropani si atropina.

 

 

6. Omagul de gradina (Aconitum variegatum)

 

 

Aconitum variegatum

 

 

Toate partile sunt extrem de otravitoare. Razboinicii antici o foloseau pentru a otravi rezervele de apa ale dusmanilor, fiind de asemenea folosita in trecut pentru uciderea lupilor. Cauzeaza senzatie de arsura, furnicaturi, amorteala in interiorul cavitatii bucale, apoi in intestin urmata de varsaturi si se incheie prin moarte prin asfixiere.

 

 

7. Omag (Aconitum napellus)


Otrava este concentrata indeosebi in pastaile cu seminte necoapte si in radacini, dar toate componentele sunt otravitoare. Cauzeaza probleme digestive si nervoase, sucul plantei fiind adesea fatal. Actorul canadian Andre Noble a murit din cauza intoxicatiei cu aconitina in 2004, dupa ingerare accidentala. Mai multe specii de Aconitum sunt folosite ca otravuri pentru sageata. Minaro din Ladakh o foloseau pe sagetile lor pentru a vana, in timp ce in Japonia Ainus utilizau o specie de Aconitum pentru vanatoarea de ursi, iar chinezii o foloseau atat pentru vanatoare, precum si pentru razboi.

 

 

8. Tisa (Taxus Baccata)


Semintele sunt otravitoare, desi mai toate partile plantei contin alcaloizi taxani, cu exceptia unui punct rosu din continutul fructelor. Semintele sunt cele mai otravitoare, cauzand moartea rapida atunci cand sunt ingerate.

 

 

Taxus Baccata

 

 

9. Ageratina altissima


Toate componentele plantei sunt otravitoare, provocand greata si varsaturi. Consumate de bovine, carnea si laptele sunt contaminate, cauzand otravirea prin tremetol sau asa numita boala a laptelui (putem aminti in acest caz, cauza de deces a lui Nancy Hanks, mama lui Abraham Lincoln). Este de asemenea otravitoare pentru cai, capre si oi, semnele de otravire la animale incluzand depresie si letargie, secretii nazale, salivatie excesiva, postura corpului arcuita si respiratie rapida sau dificila.

 

 

10. Cucuta


Partea cea mai otravitoare este radacina, planta fiind uneori confundata cu pastarnacul, din cauza radacinilor tuberculate albe. Aceasta este o eroare care poate fi  de multe ori fatala, avand in vedere ca Cicuta este extrem de otravitoare, fiind considerata cea mai toxica planta din America de Nord si devenind fatala atunci cand este inghitita, provocand convulsii violente si dureroase. Desi, de-a lungul secolelor, un numar mare de oameni au murit din cauza otravirii cu Cucuta, procentajul de animale ucise  este mult mai mare, cauzand moartea in mai putin de 15 minute.

 


Urmeaza partea a II a articolului "Cele mai otravitoare plante din lume"


Tu ce zici?