No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Ardeiul decorativ

Ultima modificare: 2011-01-19 | Primul publicat: 2009-06-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ardeiul decorativ
Planta este mică (20-30 cm înălţime), tufoasă, cu frunze oval alungite, moi, de culoare verde. Florile albe, efemere, insignifiante din punct de vedere ornamental, sunt urmate de fructe rotunjite sau ascuţite, mai întâi verzi şi apoi roşii, galbene, albe, violete sau aproape negre.

 

Nevoile Ardeiul Decorativ


Planta se produce în fiecare an din seminţe. Înflorirea debutează la începutul verii. Fructele sunt decorative vara-toamna-iarna. Necesită ciupiri repetate pentru a provoca o lăstărire bogată.

Creşte, înfloreşte şi fructifică bine la căldura moderată (18 °C), cel puţin 13-15°C iarna şi dacă este posibil nu mai mult de 22 °C în celelalte sezoane. Iubeşte lumina şi suportă chiar soarele direct în orele de dimineaţă şi după amiază. La lumină insuficientă înflorirea scade, fructele rămân mici şi în culori mai puţin strălucitoare. Nu suporă aerul uscat care determină căderea frunzelor. Pământul se menţine reavăn în permanenţă iar pulverizarea plantei se face frecvent. Substratul trebuie să conţină ţelină sau pământ de grădină care să-i confere o textură mai grea.

 

Cum se înmulţeşte ardeiul decorativ?


Se seamănă în martie-aprilie, în ghivece sau lădiţe. Răsărirea se produce în circa 2 săptămâni la 21 °C. Răsadurile sunt repicate după alte două săptămâni.

Ciupirea vârfurilor de creştere, deasupra a 3-4 frunze, este obligatorie pentru ca planta să capete forma de tufă compactă. Această lucrare se repetă pe noii lăstari.

 

Ardeiul decorativ

 

Floare Capsum

 

 

Ardeiul decorativ

Capsum


Cum se îngrijeşte ardeiul decorativ?

 

Udarea se execută regulat şi abundent vara, la fel pulverizarea plantei. Iarna se udă mai puţin.

Fertilizarea este necesară de 2-3 ori pe lună în timpul fructificării. Suprimarea fructelor care încep să se usuce favorizează dezvoltarea celor mai tinere.

 

Important!

 

  • Deşi fructele sunt comestibile, planta este cultivată în scop ornamental.
  • După ce planta şi-a împlinit rolul decorativ este aruncată, în cele mai frecvente cazuri. Ea poate fi păstrată, dar se preferă o alta tânără.
  • Căldura excesivă şi excesul de apă în pământ provoacă îngălbenirea şi căderea frunzişului.

Tu ce zici?