No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cerastium

Ultima modificare: 2010-11-01 | Primul publicat: 2010-11-01
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cerastium
Cerastium tomentosum este o planta cu adevarat aspectuoasa. Este preferata gradinilor pietroase. Plante pitice, florile de cerastium cresc doar 15-20 cm dar sunt extrem de atractive. Frunzele de un gri argintiu fac loc unei extravagante flori albe de primavara tarziu pana vara devreme.

Cerastium tomentosum are frunze gri-verzi, argintii si cu aspect lanos (de aici ii vine denumirea populara de lana-caprelor), fiind atractiva chiar si cand nu este inflorita. Aceasta planta originara din Italia produce puzderie de flori in lunile mai-iunie. Este o  planta perena.

Este des intalnita in gradinile pietroase, ca planta pentru acoperirea solului, sau ca si bordura de-a lungul trotuarelor. Deoarece poate fi invaziva, raspandirea trebuie controlata, fiind recomandat sa le amplasezi in fata gradinii cu flori.

 

Flori de Cerastium tomentosum
Cerastium tomentosum

 

Cerastium - inmultire

 

Cerastium se inmulteste prin seminte, putand fi insamantat direct in gradina sau in interior si transplantat afara ulterior. Plantati semintele devreme si acoperiti-le usor cu 0.5 cm de sol. Acestea au o perioada lunga de germinare necesitand doua sau trei saptamanii, insa plantele care au prins radacina pot fi inmultite primavara prin divizarea plantelor sau prin butasi. Distanta ideala dintre plante este de 30-60 cm, plantele raspandindu-se pentru a forma un covor pufos, umpland spatiul dintre alte plante.

 

Cerastium tomentosum - cultivare si ingrijire


Cerastium este usor de cultivat, trebuind amplasat in soare, insa va tolera atat lumina cat si umbra partiala. Prefera solul bogat, cu drenaj bun. Mentineti umezeala solului in timpul incoltirii.

Floarea este rezistenta la caldura si seceta, simtindu-se bine pe sol oarecum uscat, fiind recomandat sa irigi numai in timpul celor mai fierbinti si secetoase perioade ale verii. Adaugati un fertilizator de uz general bogat in nitrogen cand plantati prima data, pentru a ajuta planta sa se dezvolte mai bine. Adaugati un fertilizator cu fosfor chiar inainte de inflorire.

Cerastium va inflori in primavara celui de-al doilea an dupa plantare si in fiecare an dupa aceea. Tundeti planta si inlaturati florile moarte pentru a-i da un aspect curat si sanatos si pentru a stimula cresterea plantei. Cu putina grija, plantele stabilizate vor creste cativa ani la randul.

 

cerastium tomentosum

 

Cerastium tomentosum poate fi o planta invaziva, raspandindu-se dincolo de de spatiul rezervat. Ar fi de recomandat sa-i limitezi extinderea, utilizand o bordura care este sapata la 7,5-12,5 sub pamant. Este o planta rezistenta, supravietuind ingheturilor usoare inainte de a intra in hibernare.


Tu ce zici?