No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre porumb

Ultima modificare: 2010-09-09 | Primul publicat: 2010-08-01
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre porumb
Porumbul este o planta populara, mai ales cand este proaspat recoltata. Desi este destul de usor de crescut in orice gradina calda si insorita, este foarte greu de adus la starea de recoltare, datorita competitiei cu ciorile, cu soarecii, cu popandaii si cu diferiti alti daunatori care considera porumbul tot atat de delicios precum il considera oamenii. Foarte multe varietati moderne de porumb au fost concepute pentru a se maturiza devreme, dar soiurile tarzii tind sa fie mai dulci.

 

Numele latinesc: Zea Mays

Marime: Variaza dupa soi, in medie inalt de 15-20 cm.
Expunere: la soare
Perioada de inflorire/Zile de recoltare: 65 - 90 de zile

 

 

lan de porumb

Descrierea porumbului:


Tulpinile drepte si inalte ale porumbului produc atat flori feminine cat si flori masculine. Florile feminine se gasesc la subsioara frunzelor pe tulpina si poarta numele de stiulete. Florile masculine se afla in varful tulpinii, grupate intr-o inflorescenta numita spic. Majoritatea soiurilor arata la fel in exterior, dar sub coaja boabele pot fi albe, galbene, bicolore sau chiar rosii.

 

porumb fiert

 

Recoltarea porumbului:


Cauta stiuletii grasi, intunecati si verzi cu matase maro. Strange usor stiuletele pentru a-i testa fermitatea. Un test final ar fi sa impungi o boaba de porumb cu unghia. Daca iese un lichid laptos, este gata de cules.

 

Cultivarea porumbului:


In general, porumbul este semanat direct, dupa ce pericolul de inghet a trecut. Deoarece este polenizat prin vant, este cel mai indicat sa fie plantat in grupuri, deoarece polenul de la florile masculine ia contact cu polenul de la florile feminine iar plantarea apropiata inseamna posibilitate mai mare de contact. Pastreaza diferitele tipuri de porumb la o distanta de cel putin 50 cm sau planteaza varietati care se maturizeaza in perioade diferite.

 

 

porumb in cos
Varietati de porumb

 

 

Porumbul este o planta care are nevoie de multa fertilizare si un sol bogat, azotul fiind cel mai important. In acest sens, pentru a spori cantitatea de azot, amerindienii aveau obiceiul de a ingropa capete de peste si seminte de porumb. Daca doriti, mai puteti adauga 2-5 cm de compost si balegar putrezit. Solul trebuie sa fie liber, cu un ph neutru (6,0 – 7,0), deoarece pamantul greu inhiba dezvoltarea radacinilor lungi, pivotante; cele pe care le vedem la suprafata pamantului fiind prezente pentru a ancora plantele inalte.

Porumbul este o planta care rezista intreg sezonul. Pentru a extinde recolta, planteaza varietati care se maturizeaza la momente diferite, roada fiind de unul sau doi stiuleti pe planta.

 

Intretinerea porumbului:


Uda regulat, in special daca observi ca frunzele se curbeaza si cand stiuletii incep sa se umfle. Metoda de a planta dovlecei sub plantele de porumb ajuta la alungarea anumitor animale, pentru ca acestora nu le place sa calce pe frunzele spinoase ale celor dintai, insa face ca porumbul sa fie dificil de recoltat.

„Sfredelitorul porumbului” (Ostrinia nubilalis) poate fi tinut sub control cu insecticid si prin distrugerea tulpinilor la sfarsitul sezonului.


Tu ce zici?