No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Floarea de piatră

Ultima modificare: 2011-03-15 | Primul publicat: 2009-01-28
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Floarea de piatră
Mulţi oameni confundă aceste frunze cu o tulpină îngroşată.Colecţionarii sunt atraşi de aspectul ciudat al plantei, de faţa exterioară pestriţă, cu forme ciudate. Nu creşte mai mult de câţiva centimetri în înălţime. Lithops, floarea de piatră , atât de diferită de tot ce ştim în materie de plante, pare venită din altă lume.

Denumire : Lithopis, familia Aizoaceae.

Se caracterizează printr-o formă cilindrică, asemănătoare unor pietre (lithops, înseamnă, de altfel,"piatră vie"), ce în locul de unde sunt originare constituie locul de baştină.

 

Floarea de piatră
floarea de piatra

 

Frunzele sunt inserate pe o tulpină subterană , unite două câte două, lăţite şi turtite la vârf, cu o mică deosebire între ele prin care ies florile, galbene, albe , roze ce amintesc de forma margaretei. De multe ori toamna, din despicătura celor două frunze apare o floare strălucitoare.

 

Floarea de piatră
Lithops

 

Condiţii de creştere:

Îi place să crească în locuri însorite, suportând fără probleme temperaturi de 27- 30 grade.

Se udă atât cât pământul să fie menţinut umed şi creşte bine pe un substrat din pământ de cactuşi , cu adaos de nisip fin. În perioada de înflorire (vara) îi place să i se adauge în apa cu care o udaţi un fertilizant în cantităţi moderate.

Este important ca în septembrie să răriţi udările. Iar din octombrie să nu o mai udaţi de loc, lăsând pământul să se usuce. În această lună se formează noile frunze ale plantei: cele care au vârsta de un an se ridează , şi se usucă, în timp ce din interior se dezvoltă altele. Aceastea se maturizează deplin în aprilie-mai. În acest moment trebuie să îndepărtaţi frunzele vechi şi să începeţi să udaţi din nou planta, care va porni un nou ciclu de înflorire.

Lithopsul prezintă mai multe varietăţi: L. Bella, L, Leslie, L. Karasmontana, L. Marmorata, L. Aucampiae, L. Halli, L. Dorotheae, etc.

Se spune că nu există două plante Lithops la fel. Aşa că dacă doriţă o plantă unică, stranie, şi uşor de întreţinut, Floare de piatră este planta potrivită!


Tu ce zici?