No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Floarea scoica

Ultima modificare: 2010-10-15 | Primul publicat: 2010-10-15
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Floarea scoica
Floarea-scoica iese in evidenta prin faptul ca produce de la mijlocul verii pana toamna spicuri de flori aspectuoase . Florile inmiresmate, albe, mici cu o semnificatie ornamentala redusa, sunt incastrate in calicii mari, verzi, aspectuoase, avand forma de cupa.

Caracteristici generale de cultivare


Aceasta planta anuala din familia mentei, este usor de cultivat intr-un climat racoros, pe sol afanat, moderat fertil, udat in mod echilibrat si cu un drenaj bun. Planta tolereaza si o usoara umbra. Tolereaza si solurile sarace, daca drenajul este intens. Semintele pot fi sadite in gradina cu cateva saptamani inainte de ultimul inghet din primavara. In zone cu iarna calda, semintele pot fi sadite toamna.

Semintele pot fi incoltite si in interior cu aproximativ 8-10 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara, dar aceasta metoda adesea nu produce cele mai bune plante. Plantele au cele mai bune perfomante intr-un climat  de vara racoros. Aplicati fertilizator pentru grupuri de flori mai mari. Planta poate sa se intinda daca nu este legata ferm. Plantele pot sa reinsamanteze, daca tulpinile nu sunt taiate inainte de formarea semintelor.

 

Moluccella laevis
Moluccella laevis
  • Are flori aspectuoase, parfumate
  • Pot fi folosite in vaze
  • Sunt folosite ca flori uscate

 

Caracteristici importante


Caliciile sunt asezate compact pe spicul floral. Florile apar la mijlocul verii, iar caliciile raman atractive pana vara tarziu, inainte de-a capata culoarea bej. Acestea capata un aspect de hartie pe masura ce semintele incep sa se formeze. Planta creste in mod tipic pana la inaltimea de 60-90 cm, avand tulpile prismatice acoperite cu frunze ovale si zimtate, de un verde deschis (lungi de 6-7 cm).

Ghimpii mici de pe tulpina sunt ascutiti la atingere. Este excelenta ca planta de pus in vaze sau pentru aranjamente din flori uscate. Pentru cele din urma, este cel mai bine sa taiati tulpinile florilor chiar inainte de-a se coace semintele si sa agatati tulpinile in manunchiuri in locuri uscate, cu o circulatie buna a aerului. Floarea-scoica ( numita si clopotel irlandez din cauza caliciilor in forma de clopot) este originara din estul Marii Mediterane pana in India.

Referirea numelui florii la Irlanda se datoreaza probabil culorii verzi a receptaculului. Alte denumiri populare (pe langa ”floarea-scoica” care vine de la caliciile in forma de scoica) sunt "doamna in cada de baie" (floarea din caliciu),  si "menta Molucca"  (Insulele Molucca). Numele genului se refera la Insulele Molucca din Indonezia, de unde se credea ca sunt originare plantele. ”Laevis” inseamna neted.


Moluccella laevis

 

Boli si daunatori


Moluccella laevis nu are probleme serioase cu insectele si cu bolile. Acestor plante nu le place in general caldura si umiditatea.

 

Utilizari:


  • Borduri de plante anuale sau mixte.
  • Pentru aranjamente de flori in vaze sau uscate

Tu ce zici?