No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 

Iarba grasa

Ultima modificare: 2010-10-15 | Primul publicat: 2010-10-15
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Iarba grasa
Iarba grasa este o planta anuala care creste incet cu o raspandire de pana la 60 cm, cu frunze verzi, ovale si groase lungi de la 1,5 la 7,5 cm si tulpini groase, carnoase si roscate. Iarba grasa are flori galbene, neaspectuoase.

Conditii generale de cultivare


Dupa ce pericolul de inghet a trecut, saditi semintele in sol fertil si bine drenat, in loc complet insorit, la o distanta de aproximativ 3 cm unele de altele, cu 30 cm distanta intre randuri, acoperindu-le cu 1 cm de pamant. Udati-le generos pentru a facilita incoltirea si rariti la o distanta de 10-15 cm. Odata stabilizata, iarba grasa poate tolera seceta severa.

Plantele pot fi recoltate cand s-au format 4 pana la 5 frunze (de obicei in cam 20 de zile). Odata stabilizate, recoltele pot fi continue, fiind culese la aproximativ 5 cm distanta de baza. Regenerarea va aparea foarte rapid. Permiteti plantei sa produca seminte inainte de inghet si colectati semintele pentru anul urmator de la capsulele mature.


floare de iarba grasa
Floare de iarba grasa

 

  • Folosita pentru acoperirea solului(< 30 cm)
  • Potrivita ca planta anuala
  • Leguma

 

Caracteristici iarba grasa


Probabil originara din regiunile vestice ale Himalayei pana in Sudul Rusiei si Grecia, iarba grasa astazi este raspandita in zonele calde-temperate in cea mai mare parte a lumii. Este cultivata in Regatul Unit, Olanda si alte tari europene, fiind o leguma de iarna populara in nordul Indiei. Francezii ii spun "pourpier" iar mexicanii o numesc "verdolaga," ambele popoare folosind-o in salate, supe, tocane, sosuri de rosii si chiar cu oua amestecate. Este cultivata de mai bine de 4.000 de ani.

 

iarba grasa

 

Pentru a avea o idee generala a vechimii si a dispersiei sale geografice, trebuie doar sa observati radacinile lingvistice variate a multor nume comune ale aceastei plante, incluzand sanscrita, hindustani, persana, greaca si latina. Tratatele arabe din secolul X furnizeaza informatii detaliate despre varietati si cultivare. Retetele englezesti din secolul al XVII- lea folosite de bucatarii lui Carol al II-lea o prezinta drept ingredient de salata.

 

Probleme:


Frigul si buruienile sunt cele mai semnificative probleme ale ierbii grase.

 

Utilizari iarba grasa


  • Proaspata in salate sau gatita.
  • Pot deveni atractive daca li se permite sa se imprastie si sa infloreasca, cu frunze de un verde luminos, tulpini rosii si flori galbene ca lumina soarelui.
  • Poate fi daunatoare daca este lasata sa se reinsamanteze.

Tu ce zici?