No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Iasomia de Madagascar (Stephanotis floribunda)

Ultima modificare: 2010-06-20 | Primul publicat: 2010-06-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Iasomia de Madagascar (Stephanotis floribunda)
Iasomia de Madagascar poate fi crescuta in zone deschise, tropicale, intr-un pamant bine drenat, bogat in humus. Nu supravietuieste afara daca temperatura scade sub 15 grade Celsius.

 

Date generale despre Iasomia de Madagascar


Iasomia de Madagascar poate fi cultivata in ghivece si tinuta ca planta de casa, daca este  asezata langa o fereastra insorita. Are nevoie de umbra in dupa amiezile cu soare direct. Iasomia necesita un spalier pe care sa  se intinda. Trebuie udata in mod regulat in sezonul de crestere si inflorire. Iasomie trebuie tinuta intr-un loc cu o umiditate ridicata. Planta se opreste din crestere in sezonul rece, prin urmare trebuie redusa si cantitatea de apa.


Caracteristici generale privind Iasomie de Madagascar


Dupa cum sugereaza denumirea comuna, iasomia de Madagascar este nativa din Madagascar si are flori cu un parfum ce amintesc de iasomie. Este o planta agatatoare lemnoasa care are o lungime de 30-50 cm. In ghiveci, plantele cresc mult mai mici.

Frunza este ovala, groasa, lucioasa si de un verde inchis (aprox. 10 cm). Florile au forma tubulara, sunt inguste, de culoare alba, intens parfumate.

Fiecare floare are cinci petale. Numele genului vine din cuvintele grecesti Stephanos ( coroana ) si otos  (ureche ), facand referire la asemanarea florii cu un canal ingust de ureche inconjurat de o coroana care arata ca cinci lobi.

 

Stephanotis floribunda
Stephanotis floribunda


Boli si daunatori

 

Iasomia de Madagascar nu are daunatori sau boli specifice. Totusi verificati-o din cand in cand de paduchi lanosi.

 

La ce se foloseste Iasomia?


Fiind flori inmiresmate sunt adesea folosite pentru buchetele de mireasa. Frunzisul atractiv si florile intens parfumate fac din aceasta planta o excelenta alegere decorul casei. Creste in zone tropicale ca o vita-de-vie infloritoare. Daca temperatura scade sub 12 °Celsius, aceasta planta trebuie cultivata in sera sau in casa.

 


Tu ce zici?