No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Iasomia

Ultima modificare: 2010-09-20 | Primul publicat: 2009-02-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Iasomia
Numele plantei este de origine araba. Este originara din Arabia, China, India. Iasomia este o planta agatatoare cultivata pentru frunzisul verde stralucitor si florile sale tubulare, parfumate la cele mai multe specii.

Biologie si exigente ale iasomiei

Jasminul are crestere rapida si viguroasa. inflorirea se produce vara, toamna si iarna. Planta poate fi condusa, prin taieri, sub forma de tufa sau lasata ca liana, in care caz lastarii se paliseaza pe diverse suporturi.

Iasomiei ii place mult lumina si soarele. De asemenea, tolereaza bine semiumbra. infloreste abundent la caldura moderata (16-18 °C). iarna, insa, prefera spatiile racoroase, luminoase si mai putina apa. Din primavara pana toamna se uda abundent (pamantul trebuie sa fie permanent reavan) si se pulverizeaza frecvent. totusi excesul de umezeala in perioada formarii bobocilor este cauza caderii lor.

Suporta greu curentul de aer. substratul trebuie sa fie semigreu. Componentele de baza sunt pamantul de telina, pamantul de frunze si nisipul. Poate fi folosit orice pamant cu conditia sa se dreneze bine.

 

 


Iasomia
flori de iasomie

 

 

Ingrijirea iasomiei

Primavara devreme se aplica taieri de corectare a formei si taliei plantei. Transplantarea plantei in pamant proaspat este necesara la interval de 2-3 ani si se executa imediat dupa taieri. In fiecare primavara se inlocuieste numai pamantul de la suprafata.

Ciupirea lastarilor tineri prea lungi, deasupra a cel putin 5-8 noduri, se executa la inceputul verii si este o lucrare obligatorie. Lastarii noi care apar in urma ciupirii sunt numerosi, mai scurti, cu numar mare de boboci si flori.

Fertilizarea se aplica o singura data pe luna in sezoanele de primavara si vara.Toamna se reduce frecventa udarilor si se stopeaza fertilizarea. iarna planta isi pierde o parte din frunze.


Tu ce zici?