No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Tutunul

Ultima modificare: 2010-11-30 | Primul publicat: 2010-11-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Tutunul
Tutunul, alaturi de rosie, cartof, vanata si matraguna, face parte din familia Solanaceae.  Frunzele de tutun contin alcaloidul nicotina, care se folosea initial ca insecticid, ulterior fiind incadrat la droguri, deoarece creaza dependenta.

Tutunul, ca produs fumativ, este folosit pentru prima data in America. Columb, la debarcarea sa in insula San salvador gaseste raspandit la indigeni obiceiul de a fuma frunze de tutun din niste pipe confectionate din bambus, numite „tabaco".

 

Planta de tutun
Planta de tutun

 

In Europa planta este cunoscuta abia in 1519, dupa descoperirea Americii de catre Cristofor Columb (1492). Suprafete mai importante cultivate cu tutun se semnaleaza mai intai in Portugalia si apoi in Franta catre mijlocul secolului al XVi-lea. In timp cultura s-a extins, cultivandu-se pe toate cele cinci continente, in cca. 114 tari, ocupand in anul 2005 o suprafata de 3.981.363 ha. Productia mondiala se ridica la aproape 6,38 milioane de tone. Principalele tari cultivatoare de tutun sunt China, Brazilia, India, Turcia, Malawi, etc.

In tara noastra tutunul a ajuns pe la inceputul secolului al XVI - lea, fiind introdus de catre turci, care incepusera intre timp sa-si intareasca dominatia in tarile Romane. Cultura plantei s-a extins treptat, dar produsul era consumat in stare bruta. Abia in 1812 ia fiinta in Moldova prima instalatie, destul de rudimentara, de prelucrat foile. Intreprinderi mai bine utilate se intemeiaza mai tirziu, la Timisoara in 1848, la Cluj in 1851, iar la Bucuresti si lasi in 1871.

Cultura tutunului se dezvoltase intre timp atit de mult incat domnitorul Alexandru loan Cuza a instituit monopolul pentru a spori veniturile vistieriei statului.

Suprafata cultivata cu tutun in Romaia a fost in anul 1938 de numai 11.000 ha. In prezent se cultiva cca. 3.482 ha cu o productie medie de 1200 kg/ha. Foile de tutun, produsul principal, caracterizate printr-un continut important in nicotina, au proprietatea de a determina senzatia placuta cunoscuta consumatorilor de tutun.

Produsul comercial se prezinta sub urmatoarele forme: tutun taiat (folosit pentru pipa si confectionarea manuala a tigarilor), tigari de foi si tigarete.

Din frunzele varietatilor bogate in nicotina se prepara praful de tutun, lesia sau zeama de tutun, un foarte valoros insecticid. Frunzele de tutun constituie si materie prima pentru obtinerea nicotinei, substanta mult utilizata in industria farmaceutica la prepararea acidului nicotinic, recomandat in combaterea unor boli.

De asemenea, din frunzele de tutun, se poate obtine acid citric, care se afla, in frunzele proaspete de mahorca, in cantitate de 10-15 %.

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura M.A.S.T. Mai multe puteti citi in cartea "Cultura tutunului".


Tu ce zici?