No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Căldura în camerele cu plante

: | Primul publicat: 2009-02-24
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Căldura în camerele cu plante
Plantei, ca oricărui organism viu, trebuie să i se asigure un minimum de condiţii pentru ca să crească şi să se dezvolte normal. Factorii de mediu de care trebui ţinut cont sunt următorii: apă , căldură, lumină, aer, hrană. Reacţia plantelor la condiţiile noi ce li se oferă poate fi pozitivă: se simt bine, sunt viguroase, au culori proaspete, unele înfloresc sau dimpotrivă: nu sunt de acord cu locul în care sunt puse, sunt ofilite, nu înfloresc, sunt lipsite de vlagă, frunzele se micşorează, nu mai cresc, sunt lovite de boli şi dăunători.

 

Specialiştii grupează plantele de cameră în trei categorii în funcţie de căldura de care au nevoie.

a)plante cărora le place căldura, temperatura optimă: 16-24 °C

b)plante cu pretenţii moderate, temperatura optimă: 12-18 °C

c)plante care iubesc răcoarea, temperatura optimă 6-12 °C

 

Plantele de cameră sunt în general destul de tolerante faţă de temperaturile situate în afara acestor limite.Cu cât o specie este mai îngăduitoare faţa de variaţiile de temperatură cu atât este mai populară. Totuşi, variaţiile bruşte şi frecvente de temperatură, datorate uneori curenţilor de aer, sunt cauza căderii frunzelor. Problemele apar noapte în timpul perioadei de iarnă.Schimbarea alternanţei normale a căldurii de la zi la noapte conduce la oboseala şi epuizarea plantei. (adică temperatura nocturnă trebuie să fie cu câteva grade mai redusă).

Temperatura trebuie corelată cu lumina şi umiditatea. Cu cât un spaţiu este mai călduros cu atât trebuie să fie şi mai luminos, deoarece căldura acceletează procesele de creştere, dar numai cu ajutorul luminii poate planta să sintetizeze. Multor plante tropicale le-ar conveni căldura din camerele noastre dar lumina insuficientă şi aerul uscat le fac să sufere. Într-o cameră cu căldura uscată este o chestiune de timp până planta va arata simptome de disconfort şi va fi atacată de tot felul de dăunători şi boli.

Sunt unele specii de plante (dafin, leandru, etc) ce se simt mai bine la răcoare în timpul iernii. Asemenea perioade reci sunt importante pentru formarea florilor la multe specii subtropicale

Temperatura pământului din ghiveci este foarte importantă. Iarna se poate întâmpla următoarea problemă: planta să fie plasată lângă fereastră şi să fie încălzită , dar pământul din ghiveci să rămână rece. Deci absorbţia apei şi hranei este împiedicată ducând la ofilirea plantei.

Se recomandă mai degrabă ca temperatura la rădăcini să fie superioară celei de la nivelul părţilor aeriene ale plantei.


Tu ce zici?