No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Canna

Ultima modificare: 2010-11-04 | Primul publicat: 2010-11-04
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Canna
Canna este o planta frumoasa, cu frunzis verde sau purpuriu si flori foarte mari colorate, asemanantoare cu gladiolele. Culorile includ nuante de portocaliu, roz, coral sau culoarea caisei.

Canna este originara din Asia si America Latina, fiind denumita in aceste tari si ,,sageata indianului'', datorita semintele ei tari, alungite asemanatoare cu niste pastai de mazare. Exista mai multe varietati potrivite pentru gradina de flori sau pentru a fi folosite ca plante de ghiveci; exista chiar si o specie ce creste in apa. Plantele au o inaltime care variaza intre 45 de cm si 1,8 m.

Cea mai intalnita specie la noi in tara este Canna indica.

 

Canna - inmultire


Majoritatea oamenilor inmultesc planta pornind de la rizomi, fiind recomandat ca dupa ce planta se usuca toamna, sa scoti rizomii, sa ii cureti si sa ii depozitezi intr-o zona racoroasa si intunecata, pana in primavara urmatoare. Canna se poate inmulti si prin seminte. In zonele sudice, pot sa ramana in pamant pe parcursul iernii. Adauga un strat masiv de strat organic protector pentru a proteja rizomii de inghet.

 

Plante de Canna
Plante de Canna

 

Canna - cultivare


Planteaza rizomii primavara. Florile canna prefera un sol organic bogat, fiind indicat sa le plantezi in loc insorit, pe un sol cu drenaj bun si multa apa. Desparte rizomii, lasand unul sau doi lastari in fiecare sectiune si planteaza-le la o adancime de 7-10 cm si o distanta de 0,3-0,9 m una de cealalta, adaugand ingrasamant si materie organica in timpul plantarii.

Foloseste un fertilizant bogat in azot o data pe luna pentru a optimiza cresterea, mentinand solul umed intreg sezonul. Pune un strat de mulci pe sol pentru a ajuta planta sa retina apa si sa isi reinnoiasca rezerva de materie organica.

Evita sa aglomerezi plantele. Separa si replanteaza o data la 3 sau 4 ani. Toamna, scoate rizomii pentru depozitare. Acestea vor supravietui afara in timpul iernii doar in zonele cele mai calduroase ale tarii.

 

Floare de Canna
Floare de Canna

Tu ce zici?