No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre trandafirul hibrid

Ultima modificare: 2010-10-14 | Primul publicat: 2010-10-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre trandafirul hibrid
Cu ajutorul a catorva trucuri puteti obtine un trandafir hibrid. Primul pas este sa alegeti parintii plantei. Acestia trebuie sa aiba in comun multe calitati si daca se poate, nici un defect. Daca unul dintre ei are totusi un defect, alegeti un partener care sa aiba respectiva latura ca punct forte.

Spre exemplu, daca planta femeiasca e dintr-o varietate care produce seminte slabe, planta barbateasca sa fie dintr-o varietate care produce seminte foarte bune. Cu exceptia cazului in care locuiesti in zone in care sezonul de vara este unul lung, ar trebui sa incepi operatiunea inca de la prima inflorire, deoarece este nevoie de timp ca samanta rezultata sa se maturizeze.


Trandafir

 

 

Ce aveti de facut:

 

1. Alegeti sase sau sau mai multi boboci de la trandafirul-mama. Acestia ar trebui sa aiba petalele inca inchise

2. Inlaturati cu grija petalele si staminele de la bobocul de trandafir recoltat. Puteti folosi instrumentele de la manichiura pentru a face acest lucru. (Staminele sunt parti ale florii situate chiar in mijlocul ei, locurile in care polenul este depozitat. Acestea nu trebui sa fie capabile sa imprastie polen in momentul in care le inlaturati).

In centrul florii vor ramane un grup de pistile. Odata terminata operatiunea, puneti bobocii intr-un plic pentru a ii gasi usor si a ii feri de insecte.

3. Lasati bobocii sa se odihneasca o zi. Vor fi pregatiti pentru hibridizare atunci cand varfurile pistilelor vor deveni umede si stralucitoare. (nu asteptati mai mult de doua zile pentru aceasta)

4. Cand bobocii sunt pregatiti, luati o floare cu petalele deschise de la trandafirul-tata. (staminele in acest caz vor fi deschise si vor imprastia polen) Taiati cu grija petalele, lasand insa staminele intacte. Folositi aceasta floare ca o "pensula" pentru a varsa polenul in bobocii recoltati anterior, dupa care acoperiti-i din nou cu plicul de hartie. Daca ati avut success, din trandafirul-mama va rezulta o mica umflatura, - in fapt, fructul trandafirului - in una sau doua saptamani.

 

Tufis de trandafiri

 

5. Lasati fructele pana ce devin negre dupa un inghet. Apoi recoltati-le si pastrati-le intr-o punga de plastic in frigider pana la venirea primaverii.

6. Primavara - cu o luna sau chiar doua inainte de ultimul inghet, taiati fructele obtinute de la planta-mama si plantati semintele intr-un ghiveci care sa contina pamant propice, de preferinta cumparat de la un magazin local de specialitate. Luati recipientul si amplasati-l intr-o sera, la o temperatura de 24-25 de grade sau in bataia soarelui, la o fereastra. Mentineti pamantul umed si puneti ingrasamant, insa intr-un mod echilibrat.

7. Rasadurile ar trebui sa creasca suficient de mult incat sa infloreasca in decurs de 6 saptamani.Alegeti cele mai frumoase exemplare obtinute, iar restul puteti sa le aruncati. Probabil ca rata de success va fi in jur de 5 %. Puneti trandafirii care au ‘supravietuit' in cate un ghiveci separat si asteptati pana cand le puteti planta in gradina.

Cu timpul veti descoperi si alte probleme, cum ar fi lipsa unei a doua infloriri, sau unele boli la trandafiri, ori pur si simplu plante de o slaba calitate. Este foarte posibil ca din sute de trandafiri rezultati sa lasati doar unul care sa creasca pana la capat, insa este decizia dumneavoastra ce doriti sa faceti cu fiecare trandafir.


Tu ce zici?