No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Impatiens: crestere si ingrijire

Ultima modificare: 2010-09-21 | Primul publicat: 2010-09-20
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Impatiens: crestere si ingrijire
Impatiens este o planta anuala care creste mai ales vara, cu flori asemanatoare gardeniilor. Este o planta tip arbust, cu frunze lucioase si flori colorate. Primele flori apar la 60-70 de zile dupa plantare.  

In ceea ce priveste coloritul, florile de impatiens apar in diverse nuante de alb, roz, trandafiriu si rosu. Balsaminele sunt originare din Asia, America de Nord si Africa de Sud. Exista atat soiuri anuale cat si perene. Impatiens se cultiva cel mai adesea in ghivece, pe balcoane sau terase. Este indicat sa folositi ghivece mari, ca sa aiba suficient spatiu. Sunt potrivite si pentru straturi sau ca plante de bordura.

Cum se inmulteste impatiens?

 

Impatiens se dezvolta din seminte. Semintele pot fi plantate direct in gradina sau in sera in tavite pentru transplantare ulterioara. Semanarea in sera incepe cu aproximativ 6 saptamani inainte de ultimul inghet.

Plantati semintele la inceputul sezonului si acoperiti-le cu un strat de pamant de 1 cm grosime. Udati bine. Impatiens va produce flori abundente de la inceputul verii pana la inghet.

 

Impatiens
Balsamina

Cum se cultiva impatiens?


Impatiens prefera zonele doar partial insorite. Este indicat sa aiba parte de umbra dupa-amiaza, mai ales in regiunile calde.

Prefera pamantul roditor, cu drenaj bun. Asezati plantele la distante de 30-40 cm. Udati-le de 1-2 ori pe saptamana in perioadele de seceta. Nu permiteti ca radacinile sa ramana ude. Adaugati fertilizant in mod regulat pentru o dezvoltare optima.

Odata ce prind radacina, balsaminele se dezvolta bine si infloresc pana tarziu in toamna. Soiurile anuale sunt predispuse inghetului.

 

Boli si daunatori:


Sunt uneori atacate de afide si acarieni. Daca apar probleme legate de insecte si boli, tratati din timp cu insecticide si fungicide organice sau chimice.


Tu ce zici?