No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Plante de acvariu – naturale sau artificiale?

Ultima modificare: 2010-09-09 | Primul publicat: 2010-09-01
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Plante de acvariu – naturale sau artificiale?
Plantele vii erau la moda in anii 60 cand mi-am cumparat eu primul acvariu. A trecut ceva timp de atunci. Crescatorii de pesti de astazi pot opta pentru niste plante din plastic si matase foarte atragatoare care sunt aproape identice cu cele reale. Deci care este cea mai buna alegere pentru un acvariu – plantele reale sau artificiale?

 

Chiar si cei mai experimentati crescatori de pesti se contrazic. De ce? Pentru ca nu exista un raspuns corect si unul gresit. Totul depinde de alegerea titularului.

 

Plantele naturale


Marturisesc ca inca am o slabiciune pentru plantele vii. Nimic nu se compara cu mandria pe care o simte cineva cand afiseaza un acvariu plin cu plante naturale. Oricum, mandria nu este motivul principal pentru care le preferi ci faptul ca ofera un habitat mai natural pentru pesti si beneficii care nu pot fi oferite de catre plantele artificiale.

Spre deosebire de copiile lor din plastic, acestea cresc si respira. In timpul zilei absorb dioxidul de carbon si elibereaza oxigenul, contribuind astfel la un habitat sanatos. In acvariile cu multe plante, nivelul de dioxid de carbon poate creste semnificativ, in timp ce oxigenul scade, astfel ca daca pestii stau aproape de suprafata apei si gafaie, este necesar sa pui in acvariu o piatra pentru oxigen si sa o lasi acolo tot timpul noptii.

Plantele vii adapostesc bacteriile care ajuta la descompunerea resturilor. Un acvariu de acest gen bine intretinut are nevoie adesea de filtrare, insa exista si reversul medaliei. Daca plantele putrezesc si resturile nu sunt indepartate repede, pot produce deseuri daunatoare pestilor. Mai departe, e posibil ca plantele vii sa fie purtatoare de daunatori, ca melcii si parazitii.

Plasticul nu este comestibil, dar plantele vii pot fi o masa gustoasa pentru pestii tai. Acest lucru este de ajutor mai ales daca ai pesti algivori. Plantele vii fac de asemenea acvariul sa aiba un aspect atragator si pot impiedica cresterea algelor, reducand nitratii. Pe de alta parte, plantele care sunt muscate exagerat pot sa dea o impresie negativa asupra aspectului acvariului.

 

 

Acvariu cu plante naturale

 

 

Pro plante naturale in acvariu

● Absorb CO2 (in timpul zilei)
● Elibereaza oxigen (in timpul zilei)
● Absorb toxinele
● Adapostesc bacterii benefice
● Servesc ca si sursa de mancare
● Impiedica cresterea algelor

 

Contra plante naturale in acvariu

● Pot cauza deficienta de O2 pe timpul noptii
● Creeaza deseuri cand se descompun
● Pot purta paraziti
● Nu sunt usor de curatat
● Au nevoie de lumina

 

Plantele artificiale


Au devenit atat de sofisticate, incat rivalizeaza ca aspect cu cele vii, insa spre deosebire de ele, acestea nu mor, nu cresc prea mari, nu devin zdrentuite si neatractive. Daca se murdaresc sau se acopera cu alge, pot fi usor inlaturate sau curatate. De asemenea nu au pretentii legate de lumina.

Matasea si plasticul se gasesc intr-o gama larga de culori si marimi si sunt usor de obtinut tot timpul anului. Deoarece nu au fost niciodata intr-un acvariu inainte de a le cumpara, nu vor aduce daunatori sau paraziti, nici nu vor putrezi si nu vor infecta acvariul, fiind o optiune excelenta in special pentru incepatori si pestii care sunt predispusi la a se hrani cu plante vii.

 

 

Acvariu cu flori artificiale

 

 

Pro plante artificiale in acvariu

● Nu afecteaza nivelul de oxigen
● Nu creeaza deseuri
● Nu poarta paraziti
● Usor de indepartat si de curatat
● Nu au nevoie de iluminat special

 

Contra plante artificiale in acvariu

● Nu absorb dioxidul de carbon
● Nu elibereaza oxigen
● Nu absorb toxinele
● Nu poarta bacterii
● Nu pot fi folosite ca sursa de hrana
● Nu impiedica cresterea algelor

 

Dupa cum se poate observa, exista o multime de argumente pro si contra pentru fiecare optiune. Un acvariu bine planificat si intretinut poate fi frumos atat cu plante reale, cat si cu plante artificiale. In cele din urma, totul depinde de dorinta posesorului.

 


Tu ce zici?