No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Plante si prejudecati

Ultima modificare: 2010-03-29 | Primul publicat: 2010-03-26
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Plante si prejudecati
De multe ori intalnesc plante cu denumiri atat de ciudate incat decid sa nu ajunga niciodata in gradina mea. S-a intamplat sa ma sperie si dimensiunea din faza matura a unei plante. Oare am gresit?

In ultimii zece de ani, am avut ocazia de a vizita numeroase gradini frumoase si de multe ori, m-am oprit in fata unor plante superbe care faceau parte din lista mea "neagra".

Astfel, am inceput sa ma gandesc cum sa fac rost de anumite plante si sa le gasesc un loc la mine in gradina. Cel mai bun exemplu este Physocarpus. Dupa parerea mea numele este neinspirat, datorita frumusetii sale, coloristicii frunzisului si al florilor, ce devin un punct marcant al gradinii. Specia "Diabolo"are culoarea bordo, Dart si Gold sunt de culoare galben-auriu.  Le recomand, daca e posibil in toate gradinile!

 

physocarpa
physocarpa

 

Din pacate, prezentarea plantelor in cataloagele existente este deosebit de succinta, si de multe ori este destul de greu sa ne dam seama, cum va arata planta sau cum se va asorta cu gradina noastra si cu celelalte plante. Merita sa ne documentam din diferite carti de specialitate, despre modul si caracteristicile lor de viata.

 

smochin chinezesc

 

Internetul ofera solutii fantastice, putem viziona sute de poze ale unor plante, doar sa avem rabdare sa le urmarim pe toate. Chiar si celor care nu acceseaza internetul, le recomand sa intre in cel mai apropiat club de internet (exista aproape in fiecare comuna), si sa faca pasul spre lumea infinita a plantelor. Sunt sigur ca vor fi pe placul tuturor!

 

Chiar si Arborele Mamut este mic in primii ani...

 

O alta experienta negativa de-a mea este ca, majoritatea oamenilor se sperie auzind de acele plante care la maturitate au dimensiuni mari si renunta la ele, deoarece aceste specii isi ating dimensiunile dupa zeci sau poate sute de ani.

Un exemplu elocvent este molidul "Picea abies". Cei mai multi gradinari sau colectionari il cunosc sub forma de cocolos, cu toate ca la varsta de 100 de ani poate avea chiar si inaltimea de 6 metri!

 

arbore mamut

 

Popularitatea plantei consta in faptul ca vanzatorii nu dezvaluie dimensiunea pe care o va atinge dupa o suta de ani, doar ca este un molid cu coaroana piramidala, bogata, frumoasa si compacta care poate avea dimensiuni de 1-1.5 metri. Acest lucru este adevarat, pentru cativa zeci de ani!

As putea sa citez un exemplu foarte bun dintr-un catalog de seminte englezesc: "Ficus elastica" este o planta de camera foarte populara, se gaseste aproape in toate locuintele si este folosita drept planta ornamentala, cu toate ca in India - locul ei de origine - poate creste sub forma de copac, si ajunge pana la dimensiunea de 30 metri.

 


Tu ce zici?