Spanacul este considerat destul de viguros, caci rasadurile si plantele tinere sunt destul de reizstente la frig. Semanati spanacul imediat ce pamantul s-a incalzit si a ajuns la o temperatura de 5-10 °C. Daca doriti sa plantati spanac timpuriu puteti alege unul dintre soiurile Butterfly si Lazio. Pentru soiuri tardive recomand Emilia sau Bordeaux.
O zicala veche gradinareasca spune ca mult mai des mor plantele datorita udarii prea abundente decat din lipsa de apa. Prin urmare, sa nu udam ghivecele in nestire, ci sa fim atenti la momentele in care plantele au nevoie reala de apa.
Udatul nu pune probleme cand suntem acasa. Dar ce se intampla atunci cand plecam la sfarsit de saptamana sau chiar mai mult, in vacanta de vara? Din fericire exista solutii si pentru aceste situatii.
Globurile de apa depoziteaza apa necesara pentru un sfarsit de saptamana sau cel mult pentru o saptamana. Acestea se pot infige in pamant inca de la rasadire, pentru a nu rani mai tarziu nici radacinile si nici globul. Sistemul de irigare prin picurare asigura alimentarea cu apa pentru o perioada mult mai lunga. Se poate atasa la un rezervor mai mare de apa sau direct la robinet.
Daca dorim sa lasam stropitul cu totul pe seama tehnologiei, putem cumpara un sistem de irigare automat. Pentru acesta vom avea nevoie de o sursa de apa in apropierea balconului. Sistemul de irigare trebuie verificat frecvent pentru a vedea daca plantele primesc apa suficienta. Inainte de o absenta mai lunga se verifica buna functionare a sistemului de irigare, pentru a evita surprizele neplacute.O alta zicala inteleapta spune ca ajutorul reciproc intre vecini este cel mai util!
Globurile de apa
Frumoasele si coloratele globuri nu numai ca rezolva problema stropitului, dar sunt si deosebit de aratoase. Aceste accesorii dragute pot depozita pana la o jumatate de litru de apa. In functie de tip, se infig in pamant umplute cu apa sau se asaza intr-o cupa de argila. Umezesc solului atunci cand acesta se usuca. La sfarsit de saptamana rezolva problema stropirii plantelor in lipsa noastra. Eventualele depuneri de calcar din interiorul lor se pot curata cu otet sau cu suc de lamaie. In ghivecele mai mici, un glob de apa e suficient pentru un weekend. Pentru vasele mai mari, se utilizeaza doua globuri.
glob cu apa
Rezervorul de apa
rezervor de apa
Sub vasul cu pamant se afla un rezervor mai mare de apa. Acesta se umple cu apa pana la semn. Cateva fitiluri conduc apa din rezervor spre pamant. Pozitia sa trebuie sa fie orizontala.
Stropitoarea
Cea mai folositoare unealta din gradina, stropitoarea, trebuie sa aiba un gat lung, iar capatul acestuia sa aiba o sita detasabila. Stropitorile din metal pot fi foarte frumoase, dar cele de dimensiuni mai mari sunt si foarte grele. Cele din material plastic sunt mult mai usoare.
Sfat: La rasadire, se lasa deasupra solului un spatiu liber la 3-4 cm de marginea ghiveciului, pentruca dupa udare, apa sa nu curga pe peretii ghiveciului.
stropitoare
Sistem de irigare prin picurare
Un rezervor de apa fixat la inaltime este legat la ghiveci printr-un furtun subtire. Daca pamantul se usuca, in vasul de argila scade tensiunea si se porneste fluxul apei in furtun, picurand la capatul acestuia pe pamant. Cantitatea apei irigate se poate regla. Dupa necesitati, se pot lega mai multe furtunuri cu picurator. Cantitatea apei irigate depinde de marimea rezervorului. Acest sistem se poate lega si la robinet.
sistem de irigare
gradina din balcon
Acest articol ne-a fost oferit de Editura Casa. Mai multe puteti citi in cartea "Gradina din balcon" pe care o puteti comanda aici!
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!