No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Udarea bonsailor

Ultima modificare: 2010-12-02 | Primul publicat: 2010-12-02
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Udarea bonsailor
O planta are in componenta ei intre 75 si 90 de procente apa. De aici rezulta foarte clar faptul ca apa este vitala pentru planta. Totalitatea resurselor vitale se pun in miscare numai prin prezenta propriu-zisa a apei in planta, prin circuitul acesteia si prin eliminarea apei prin pori (transpiratie).

Bonsaiul are nevoie de apa pentru a putea dizolva si transporta substante nutritive, pentru a transporta apoi aceste substante la organele care trebuie sa le foloseasca mai departe, pentru a mentine diviziunea celulara si pentru a face posibile reactiile biologice. Trebuie ca in fiecare organ al plantei (in functie de specia de planta despre care este vorba si de marimea acesteia) sa existe un echilibru intre cantitatea de apa care se absoarbe si cea care este eliminata. In momentul in care aceasta cantitate nu este egala, ci apasa pe una dintre cele doua mentionate mai sus, adica daca apa eliminata prin pori este mai multa cantitativ ca cea care intra in circuitul plantei, planta se va usca, iar daca aceasta stare se mentine pentru o perioada mai lunga de timp, moare la un moment dat. Acest lucru nu depinde numai de cantitate de apa care se afla in pamant, ci este influentata si de temperatura, expunerea la razele solare, umiditatea aerului din incaperea in care se afla planta, miscarile aerului si de capacitatea de a se adapta a plantei.

Daca se va uda excesiv de mult, se va ajunge la stadiul in care pamantul nu va fi aerisit indeajuns si in care  temperatura solului va scadea, ca urmare a temperaturii scazute a apei care se elimina prin pori (a transpiratiei). Cresterea si dezvoltarea plantei vor avea de suferit si in aceste circumstante. In cazul in care aceste lipsuri vor dura mai mult timp, se va ajunge la moartea radacinilor si la incetinirea procesului de crestere, iar apoi la moartea intregii plante.

Bonsai

 

O planta tanara, care nu prezinta foarte multe frunze, are nevoie de mai putina apa decat un bonsai „incheiat", care  are mai multe frunze. Cantitatea de apa pe care o necesita plantele tine si de locul in care este pozitionata planta in incapere. In cazul in care aceasta are parte de multa lumina si de o temperatura ridicata, aceasta va avea nevoie de mai multa apa decat daca ar fi pozitionata intr-un loc cu mai putina luminozitate si o temperatura mai scazuta. De  aceea, se recomanda ca udarea sa se faca separat, deoarece fiecare planta are propriile ei necesitati in aceasta privinta. Scopul udarii este acela de a face ca aceasta sa se potriveasca cerintelor plantei si sa fie in conformitate cu conditiile mediului in care traieste aceasta. De aceea nu se pot da sfaturi clare in aceasta privinta. Nu se poate spune cu exactitate cand si cat de des trebuie udat un bonsai.

Un pom care se dezvolta in mediul sau natural are nevoie de o cantitate considerabila de apa. Un bonsai are cerinte similare, proportional cu marimea sa, adica are nevoie de irigari dese, mai ales vara.

 

Reguli privind udarea bonsaiului:


1. In principiu trebuie examinat bonsaiul o data pe zi.

2. Pamantul nu are niciodata voie sa se usuce complet.

3. Atunci cand pamantul incepe sa se usuce (se poate recunoaste dupa culoare), trebuie ca planta sa fie udata.

4. Nu se va uda bonsaiul cu apa rece; apa trebuie sa aiba temperatura camerei. Radacinile multor bonsai tropicali sunt foarte sensibile la temperaturi scazute si mor deja la temperaturi care sunt sub 15°C. Trebuie avut grija ca temperatura apei sa fie cea potrivita mai ales iarna, deoarece de cele mai multe ori se intampla ca temperatura care vine de la reteaua de apa comuna sa nu fie mai mare de 5°C.

5. Nu se va folosi apa dura. Sarurile care se afla in apa cu care se stropesc florile sporesc continutul de sare din  pamant. Reactia solului se poate schimba prin continutul de calciu al apei, ajungandu-se astfel la depunerea substantelor nutritive. Duritatea apei este exprimata in grade de duritate a apei germane (°DH). Un °DH inseamna ca intr-un litru de apa exista 10 miligrame de oxid de calciu. Gradul de duritate a apei folosite nu trebuie sa treaca peste 12°DH (intre 8 si 12, inseamna ca duritatea apei este medie). Gradul de duritate a apei care provine din sursa de apa comuna se va afla de la reteaua comunala de apa. Apa care prezinta o duritate prea mare, se poate inmuia prin folosirea tabletelor care exista in magazinele de specialitate. Cei care au posibilitatea de a strange apa de ploaie, ar trebui sa o foloseasca pe aceasta.

6. Bonsaii au  margine relativ mica pe unde se poate face udarea si de aceea trebuie sa actionati cu grija in momentul in care udati planta, pentru a nu exista riscul ca pamantul sa se reverse peste marginile recipientului. Daca pamantul este foarte uscat, recipientul se va introduce intr-un alt recipient cu apa. Acesta trebuie sa fie umplut pana la jumatatea recipientului in care se gaseste planta. Recipientul se va lasa cufundat pe jumatate in apa, pana in momentul in care pamantul a absorbit toata cantitatea necesara de apa. Acest lucru poate fi observat prin faptul ca nu mai exista bule de aer care sa urce la suprafata cantitatii de apa care a ramas in cel de-al doilea recipient.

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura M.A.S.T. Mai multe puteti citi in cartea "Bonsai pentru interioare".


Tu ce zici?