No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Alstroemeria - Crinul Incaş

Ultima modificare: 2010-06-01 | Primul publicat: 2009-10-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Alstroemeria - Crinul Incaş
Legenda spune că pentru aş salva iubitul de la o molima devastatoare o fata si-a dat inima pentru floarea necesară infuziei salvatoare. Din picurii de sânge care au cazut pe pământ nişte flori deosebite au răsărit. Aveau mai multe petale şi fiecare petală era parcă brodată cu picuri de sânge.

 

Genul Alstroemeria cuprinde peste 55 de specii erbacee, perene cu rizomi cărnoşi din care pornesc rădăcini adventive îngroşate şi tulpini drepte, cilindrice cu frunze dispuse alterne. Este originară din Chile şi Peru.


Specii şi soiuri Alstroemeria:


Alstroemeria aurea:  Cu înălţimea de 1.5-2 m şi flori de culoare galben oranj. Creşte sub formă de tufă formată din lăstari erbacei, pe care frunzele oval alungite sunt dispuse altern, iar sub inforescenţă formează o rozetă mică. Florile sunt grupate în umbele terminale. În sol are rizomi cărnoşi de culoare albă foarte fragili.

 

articole
alstroemeria aurea

 

articole
alstroemeria

 

articole
alstroemeria hybrida

 

 

Alstroemeria pulchella : Cu flori roşii şi înălţimea de 100-120 cm.

 

 

articole
Alstroemeria pulchella

 

La noi în ţară suprafaţa cultivată cu Alstroemeria este în continuă creştere datorită pretenţiilor reduse pe care le are faţă de temperatură, producţiilor mari care se obţin la unitatea de suprafaţă, rezistenţei la boli, perioadei lungi de păstrare a florilor în apă.

 

Cum se întreţine Alstroemeria?

 

  • afânarea solului pe straturi: se face când sunt plantele mici, cu unealta în formă de gheară cu trei ramificaţii înaintea fiecărei udări.
  • plivitul buruienilor: ori de câte ori este necesar
  • udatul: într-un an de cultură alstroemeria consumă 600-1150 l apă/m²,vara udându-se de 4-6 ori pe lună, iar iarna de 1-3 ori. Se va evita udatul lăstarilor şi frunzelor iarna. Udatul este bine să se facă până la ora 13. Pe cât posibil se va uda în zilele însorite. Imediat după plantare se udă individual cu furtunul cu sită cu apă la temperatura mediului.
  • fertilizarea suplimentară: începe după 40-70 zile de la plantare.
  • recoltarea: se face când primele flori din inflorescenţă s-au desfăcut la 35-50 % din deschiderea totală. Este recomandabil să se recolteze la primele ore ale dimineţii. Florile se leagă în buchete a câte 20 de fire şi se aşează în lăzi speciale în care se transportă. Recoltarea se face prin smulgere. Pentru a îmbunătăţi calitatea florilor, înainte de 15 ianuarie se răresc tufele, îndepărtându-se lăstarii slabi.

 

 

Ce pretenţii are alstroemeria faţă de condiţiile de mediu ?

 

Lumina- are rol covârşitor în creşterea şi dezvoltarea plantelor de Alstroemeria.

 

Luminozitatea scăzută din timpul iernii constituie una din cauzele apariţiei lăstarilor orbi şi a uscării în teacă a mugurilor floriferi. Deşi este foarte pretenţioasă la lumină, vara se face umbrirea serei deoarece intensitatea luminoasă prea mare produce supraîncălzirea plantelor cu efecte negative asupra înfloririi.

 

În primele săptămâni de la plantare, temperatura trebuie să fie de 14-16 °C noaptea şi 16-21 °C ziua. În timpul iernii, când luminozitatea este mai slabă se recomadă 7-8 ° noaptea şi 10-12 °C ziua. În lunile martie şi octombrie temperatura va fi menţinută la 8-9 °C noaptea şi 12-14 °C iar ziua 20 °C. Temperaturile ridicate forţează înflorirea dar reduc producţia de flori şi calitatea acestora.

 

Solul trebuie menţinut permanent în stare umedă. Atât seceta cât şi excesul de apă sunt total nefavorabile plantelor de alstroemeria. Trecerea de la o stare la alta produce şocuri în viaţa plantelor, le debilitează. Umiditatea atmosferică corespunzătoare este de 60-70 %.

 


Bolile şi dăunătorii Alstroemeriei:

 

Un bun cultivator trebuie să fie în permanenţă preocupat de excluderea posibilităţilor de îmbolnăvire şi totodată să păstreze pe plantă un sistem foliar sănătos, care contribuie la ridicarea calităţii decorative a florilor.

Făcând o dezinfecţie corectă la începutul culturii şi respecând cu stricteţe relaţia temperatuă-umiditate-aerisire, posibilităţile de apariţie a bolilor şi dăunătorilor sunt minime.

Folosiind aburul la sterilizarea solului se realizează cea mai bună dezinfecţie.

 

Pentru a preveni atacul de Ascochyta şi Rhizoctonia se fac stropiri cu Benlate, Topsin sau Bavistin în concentraţie de 0.1 %, repetând tratamentele la 21 zile.

 

Dintre dăunătorii animali avem de-a face cu tripsul şi păianjenul roşu. Din păianjenul roşu s-au format diferite forme care rezistă tratamentelor şi de aceea trebuie schimbate mereu produsele de combatere. Atunci când produsele pe bază de esteri ai sărurilor fosforice nu dau rezultate bune se poate folosi Keltanul sau Tedionul.

 

Uneori se poate întâmpla ca aceşti dăunători să nu fi fost descoperiţi la timp şi deja să se instaleze în boboci şi flori. În această fază este mai greu de combătut şi deseori florile atacate de trips şi păianjen vor fi atacate mai târziu şi de Botrytis. Afidele, atacă alstroemeria şi răspândesc virusurile. Se combat prin folosirea alternativă a produselor Fernos, Malation şi Parexan.


Sfatul Infogradina:


Alstroemeria rezistă în vază între 6-14 zile, în condiţiile optime de îngrijire. Iată ce vă sfatuim să faceţi atunci când aveţi un buchet de alstroemeria: rupeţi toate frunzele care vor fi sub apă iar apoi tăiaţi codiţele florilor într-un unghi sub un jet de apă. De asemenea evitaţi florile cu frunze galbene sau transparente, acestea fiind semne ca floarea este destul de batrână.

 

articole
buchet alstroemeria


Tu ce zici?