No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cactusi

Ultima modificare: 2010-12-03 | Primul publicat: 2009-01-28
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cactusi
Cactusii sunt plante suculente, cu o rezistenta ridicata la uscaciune si ariditate. Pentru a rezista la conditiile vitrege din desert tulpina lor se transforma intr-un adevarat rezervor de apa ce le-a adus numele de „camila verde”. Locul de origine a cel putin doua treimi din totalul cactusilor este Platoul Mexican.

Printre cei mai interesanti cactusi se numara specia Sagurokaktus gigantea, care traieste in apropierea Vaii Mortii din SUA. Acesti cactusi ajung pana la 200 - 300 ani, si sunt o adevarata podoaba a desertului.

Printesa noptii este denumirea populara a cactusului Selenicereus grandiflorus a carui flori albe se deschid doar noaptea. Florile au miros de vanilie, fructele sunt rosii in forma de para si din sucul acestora se fabrica medicamente folosite in combaterea afectiunilor inimii.

 

 

Cactuşi
printesa noptii

 

 

Cand Columb a ajuns in America a crezut ca de fapt a ajuns in Indii si datorita unei specii de cactus Opuntia ficus indica, ce are fructe comestibile asemanatoare cu smochinele.

 

 

Cactuşi
opuntia ficus

 

 

Cei mai intalnit gen de cactusi este Mammilia cu peste 400 de specii. acestia au forma de glob sau usor cilindrica. Florile mici sunt foarte frumoase , iar fructele sunt rosii la maturizare, se pastreaza mai mult timp pe plante astfel ca reprezinta o podoaba a cactusilor mammilaria.

 

 

Cactuşi
mammilaria

 

 

Lucrari de intretinere a cactusilor:

 

Pentru cactusi este deosebit de importanta asigurarea luminii, a caldurii dar si a umiditatii corespunzatoare. Cactusii care au culoare cenusie si spini tari si multi prefera locurile cu mult soare. Daca sunt asezeti intr-un loc cu multa umbra se vor alungii, si spinii vor ramane mici. In schimb cactusii de culoare verde deschisi cu spini mai putini nu suporta soarele putin de aceea se vor umbri usor.

Vara cand este soare si foarte cald cactusii se uda abundent. In zilele racoroase nu se uda sau se uda foarte putin. Apa prea multa duce la putrezirea radacinilor fiind predispus la atac din partea ciupercii Phytophtora omnivora.

Pe perioada de iarna (noiembrie - martie) cactusii vor intra in repaus. In aceasta perioada plantele nu vor creste si nu se vor dezvolta. In aceasta perioada temperatura trebuie sa fie scazuta (intre 6 si 10 grade Celsius), si umiditatea va fi redusa.

Dupa perioada de repaus cactusii se vor uda moderat. Ulterior pe masura ce se intra in perioada de vara cantitatea de apa necesara creste treptat atingand apogeul in lunile iunie, iulie si august.

Praful se va curata cu ajutorul unei pensule.

O alta lucrare de intretinere necesara cactusilor este aerisirea spatiului. a se proceda cu atentie deoarece iarna curentii de aer pot fi fatali.

 

Daunatorii si bolile cactusilor

 

Cei mai des intalniti daunatori sunt:

  • paianjenul rosu (inteapa si suge sucul celular)
  • nematodul radacinilor(traieste in radacinile cactusilor impiedicandu-i sa se hraneasca)
  • paduchii de frunze (ataca in colonii plantele tinere si lastarii)
  • tripsul (este un daunator periculos, in urma atacului sau pe plante apar pete maronii si albe)
  • paduchele lanos (este acoperit de un puf alb, ceros)
  • ramele (se hranesc cu radacinile cele mai tinere ale cactusilor)
  • melcii fara cochilie (ataca cactusii scosii afara vara)

 

Cele mai pericoase boli sunt: phytophtora omnivora si phytophtora parasitica ce duc la putrezirea radacinilor si a tulpinilor.

Boala ce face ravagii in perioadele reci este putregaiul cenusii produs de Botrytis cinerea.

O alta boala ce duce la putrezirea radacinii si a partii inferioara a tulpinii este Fusarium oxysporum. aceasta ciuperca poate ataca plantele si dupa 5 6 ani.

 

 

Cactuşi
fusarium

 


Tu ce zici?