No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Creasta cocoşului

Ultima modificare: 2010-01-20 | Primul publicat: 2010-01-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Creasta cocoşului
Creasta cocoşului este recunoscută în India şi Indonesia pentru calităţile sale nutritive. Potenţialul plantei este evidenţiat de Martin Price din Florida care spune: Creasta cocoşului creşte ca o buruiană fără a avea nevoie de toată ingrijirea de care alte legume au nevoie. În fiecare loc în care am încercat să o cultivăm a crescut fără nici o problemă. Nu am avut problemă cu bolile sau cu insecte.

 

Genul Celosia cuprinde peste 30 de specii decorative prin forma inflorescenţelor şi coloritul viu al acestora. Este originară din Africa şi America.

 

Specii şi varietăţi:

 

1. Celosia cristata (Creasta cocoşului)

 

Plantă erbacee anuală cu talia de 15-60 cm, cu tulpina ramificată. Are frunzele peţiolate, dispuse altern, de culoare purpurie, oval-alungite. Florile sunt mici dar în număr foarte mare şi nu au valoare decorativă. Din acest punct de vedere importanţă au bracteele colorate diferit (roşu, alb, roz sau galben) care strălucesc în soare, începând din luna iunie până la căderea primei brume.

Deosebit de valoroase sunt soiurile: Gladiator galben-portocaliu, Nero, Roşu aprins, Napoleon cu inflorescenţa bordo.

 

creasta cocosului

 

creasta cocosului rosie
creasta cocosului rosie

 

creasta cocosului roz
creasta cocosului roz

 

celosia crestata
celosia cristata

 

celosia crestata roz
celosia cristata roz

 

2. Celosia argentea var. plumosa

Plantă cu talia de 30-70 cm, ramificată, şi inflorescenţe de culoare galbenă sau roşie.

 

celosia argentea
celosia argentea


3. Celosia pyramidalis Hort

Are inflorescenţe spiciforme, cu poziţie erectă diferit colorate (roz, purpurii sau galbene). Cele mai valoroase soiuri ale acestei specii sunt: Bikaver (Sânge de taur) cu frunzele de culoare bordo şi inflorescenţele roşii şi Milfoi cu frunzele verzi şi inflorescenţele roşii strălucitoare.

 

 

Cum se cultivă Creasta Cocoşului?

 

Se înmulţesc prin seminţe. Semănatul se face în lădiţe în sere, în substrat format din pământ de frunze bine descompus şi nisip în părţi egale în luna februarie. Se repică la două frunze adevărate în ghivece de 5-7 cm diametrul sau în cuburi nutritive.

După zece mai se plantează în loc definitiv, la distanţă de 25-40 cm în funcţie de soi.

 

Cum se întreţine Creasta Cocoşului?

 

  • praşile: repetate (2-4) pentru a distruge crusta, buruienile şi a asigura un schimb normale de gaze între sol şi atmosferă.
  • fertilizarea suplimentara: de 2-3 ori, administrând 10-15 grame azotat de amoniu, 10-12 grame de superfosfat şi 5-8 grame sare potasică la un m² la o fertilizare.
  • irigarea: ori de câte ori este necesar, cu furtunul sau prin aspersiune.

 

 

Ce pretenţii are creasta cocosului faţă de condiţiile de mediu?

 

Creasta cocoşului nu este pretenţioasă faţă de sol, dar pe cele uşoare sau bine drenate solicită udări abundente prin infiltraţie. Dă rezultate bune pe solurile cu reacţie neutră. Se cultivă pe terenuri însorite.

 

Utilizare: În spaţiile verzi, mai ales ca plante pitice în ronduri şi rabate, dar şi ca flori tăiate în aranjamente proaspete sau în stare uscată.

În tratamentele naturiste, creasta cocoşului se foloseste pentru tratarea viermilor intestinali, problemelor cu ochii, afte. Seminţele tratează durerile de piept iar florile diareea.


Tu ce zici?