No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Crizantema - Floarea de aur

Ultima modificare: 2009-09-14 | Primul publicat: 2009-09-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Crizantema - Floarea de aur
Cu câteva mii de ani în urmă crizantema stăpânea grădinile din China, pentru că era deopotrivă floare şi hrană.Inflorescenţele înfrumuseţau interioarele, iar frunzele şi tulpinile ajungeau în bucătării, unde serveau la pregătirea unor mâncăruri foarte apreciate.

 

Prima consemnare scrisă privitoare la crizantemă o întâlnim în scrierile lui Confucius prin sec. Al V-lea i.H. care o numeşte „floarea de aur". Prin secolul al VIII crizantema capătă o asemenea faimă încât împrumută devine floarea naţională a Japoniei, şi împrumută numele său celei mai înalte distincţii japoneze: Ordinul crizantemei.

 

 

Cum întreţinem crizantema ?

 

  • complectarea golurilor: cu butaşi de aceeaşi vârstă păstraţi în acest scoep în ghivece cu diametrul de 6-7 cm.
  • ciupitul (pensatul): se face când plantele au 6-7 perechi de frunze, eliminând vârfurile de creştere deasupra a 3-4 perechi de frunze. Lucrarea se face dimineaţa când lăstarii sunt turgescenţi. De la fiecare nod în urma ciupirii cresc de regulă doi lăstari care se ciupesc şi ei deasupra a 3-4 perechi de frunze. Prin pensare se obţine ramificarea plantelor, o densitate corespunzătoare de lăstari la unitatea de suprafaţă şi o înflorirea compactă. Înainte şi după pensat se aplică tratamante cu Dithane sau Orthocid. Imediat după pensare se udă.
  • afânarea solului: se face pentru distrugerea crustei şi a buruienilor cu o unealtă în formă de gheară o dată pe lună. Potecile se afânează cu furca.
  • montarea şpalierului de susţinere şi palisatul crizantemelor: se face pe măsura ce plantele cresc. Ramele şpalierului se instalează la distanţă de 3 m, apoi se întinde sârma şi se confecţionează plasa din sfoară.
  • udatul: într-o perioadă de vegetaţie crizantemele consumă 500-700 l apă-m², vara udându-se de 4-6 ori pe lună iar în restul perioadei de 1-3 ori. Udatul se face dimineaţa şi pe cât posibil în zilele senine. Imediat după plantare se udă cu furtunul cu sită, cu apă la temperatura camerei.

 

 


Combaterea dăunătorilor crizantemei

 

Crizantemele sunt frecvent atacate de musculiţa albă de seră, păduchii verzi, păianjenul roşu comun şi trips. Pentru combarea tripsului, păduchilor verzi şi musculiţei albe se fac tratamente cu Methomex sau Lanate. Pentru a combate păianjenul roşu se fac tratamente cu Neuron, Omite, Torque, Penstil.

 

 

Ce pretenţii are crizantema?

 

Crizantemele sunt plante de zi scurtă, de aceea pentru a înflori au nevoie de 11 ore lumină şi 13 ore de întuneric din 24 ore. Faţă de intensitatea luminii sunt pretenţioase.

 

Crizantema - Floarea de aur
crizantema

 

Crizantema - Floarea de aur

 

Crizantema - Floarea de aur

 

Pretenţiile faţă de temperatură sunt diferite în funcţie de soi. În primele două săptămâni după plantare temperatura din timpul nopţii trebuie să fie de 14 - 18 °C, iar ziua de 20-22 °C. În continuare până la apariţia bobocilor, crizantemele pretind 20-23 °C, iar după apariţia culorii bobocilor şi până la înflorire 14-17 °C. Temperaturile mai ridicate reduc calitatea florilor şi favorizează apariţia unor dăunători.

 

Solul în care se cultivă crizatemele trebuie să aibă umiditate suficientă. Atât seceta cât şi excesul de apă sunt total nefavorabile plantelor.

 

 


Tu ce zici?