Portaltoiul la mar din ce pom trebui sa fie?
Marul cultivat face parte din genul Malus. Portaltoii folositi fac parte din aces gen. Altoirea se face de obicei pe mar salbatic sau paduret (pentru amatori).
Citeste tot raspunsul »
Prima consemnare scrisă privitoare la crizantemă o întâlnim în scrierile lui Confucius prin sec. Al V-lea i.H. care o numeşte „floarea de aur". Prin secolul al VIII crizantema capătă o asemenea faimă încât împrumută devine floarea naţională a Japoniei, şi împrumută numele său celei mai înalte distincţii japoneze: Ordinul crizantemei.
Cum întreţinem crizantema ?
Combaterea dăunătorilor crizantemei
Crizantemele sunt frecvent atacate de musculiţa albă de seră, păduchii verzi, păianjenul roşu comun şi trips. Pentru combarea tripsului, păduchilor verzi şi musculiţei albe se fac tratamente cu Methomex sau Lanate. Pentru a combate păianjenul roşu se fac tratamente cu Neuron, Omite, Torque, Penstil.
Ce pretenţii are crizantema?
Crizantemele sunt plante de zi scurtă, de aceea pentru a înflori au nevoie de 11 ore lumină şi 13 ore de întuneric din 24 ore. Faţă de intensitatea luminii sunt pretenţioase.
![]() |
crizantema |
![]() |
![]() |
Pretenţiile faţă de temperatură sunt diferite în funcţie de soi. În primele două săptămâni după plantare temperatura din timpul nopţii trebuie să fie de 14 - 18 °C, iar ziua de 20-22 °C. În continuare până la apariţia bobocilor, crizantemele pretind 20-23 °C, iar după apariţia culorii bobocilor şi până la înflorire 14-17 °C. Temperaturile mai ridicate reduc calitatea florilor şi favorizează apariţia unor dăunători.
Solul în care se cultivă crizatemele trebuie să aibă umiditate suficientă. Atât seceta cât şi excesul de apă sunt total nefavorabile plantelor.