No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre bujori

Ultima modificare: 2010-09-20 | Primul publicat: 2010-09-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre bujori
Aceste plante fac parte din genul Paeonia, care  cuprinde o multime de specii, subspecii si varietati. Una dintre speciile cele mai cultivate este Paeonia lactiflora, a carei denumire populara este "bujorul chinezesc".  In acest articol ne vom referi la acesti bujori.

Bujorii chinezesti sunt plante erbacee perene. Sunt si alte specii, precum "Bujorul de copac" (Paeonia suffruticosa) care este o planta lemnoasa perena.

 

Caracteristicile bujorilor


Bujorii au un frunzis verde, atractiv, care ajunge pana la 5-8cm inaltime cu o raspandire similara pe latime. Dar popularitatea lor este datorata florilor lor. Cei mai frumosi sunt masivii bujori dubli, cu un parfum patrunzator, avand de obicei culorile roz, rosu sau alb. Se cunosc insa si alte culori si tipuri de flori, existand chiar si un hibrid cu flori galbene. Bujorii infloresc la sfarsitul primaverii - inceputul verii. Unele varietati sunt indigene in China, altele in Europa de Vest sau SUA.

 

Bujori
Bujori

 

Bolile si daunatorii bujorilor

 

Putregaiul cenusiu (Botrytis paeoniae) si alte boli pot afecta bujorii. In plus fata de sfaturile oferite mai jos fii atent ca bujorii grupati in gradina sa nu devina prea desi. Aglomerarea reduce circulatia aerului ceea ce favorizeaza bolile. Daca ai aceasta problema fa-ti un obicei din a tunde frunzisurile astfel incat niciun bujor sa nu-l atinga pe celalalt. O masura preventiva este de a distanta suficient bujorii atunci cand ii plantezi (8-10 cm in centru).

 

Nevoi fata de soare si sol


Bujorii prefera soarele. O exceptie de la aceasta regula sunt zonele unde, datorita soarelui si a caldurii puternice, au nevoie de umbra partiala. Cultiva bujorii intr-un sol care este fertil si bine drenat cu un pH de 6.0-7.0.

 

Plantarea bujorilor


Bujorii se planteaza toamna. Sapa o groapa nu prea adanca, rasfira radacinile si pune planta in groapa. Fii atent la muguri, care arata ca "ochii" la cartofi. Mugurii ar trebui sa nu se afle la o adancime mai mare de 5 cm sub pamant, altfel vei avea probleme cu inflorirea bujorilor. Pentru bujorii patati se potriveste mai bine plantarea in primavara.

 

Utilizari ale bujorilor


Uneori, bujorii sunt plantati individual alaturi de alte plante perene. In acest caz, datorita dimensiunii lor mari la maturitate, trebuie sa fie plantati in spatele celorlalte plante. De asemenea, bujorii se mai pot planta si in grupuri, unii langa altii, pentru a forma un rand. Din nou, marimea lor este de asa natura incat, daca sunt folositi pentru a forma margini din plante perene pot forma un adevarat gard viu la fel ca buxusul intr-un design peisagistic traditional.

 

Ingrijirea bujorilor


Sprijina bujorii cu tarusi sau inele asa cum se face si in cazul rosiilor. Florile lor mari devin grele, in mod special dupa o ploaie. Taierea si aranjarea frunzisurilor toamna ajuta la prevenirea instalarii putregaiului cenusiu. Alte boli pot cauza o decadere treptata a bujorilor. Daca observi vreun specimen ofilit in timp ce ceilalti bujori din jur sunt sanatosi, inlatura si distruge acea planta, altfel le infecteaza si pe celelalte.

 

 

Boboc de bujor
Boboc de bujor

 

Mai multe despre bujori

 

Deseori cand vedem poze cu florile lor mari si frumoase in carti, presupunem ca sunt din zonele tropicale. Din fericire, Mama Natura a facut o exceptie cu bujorii. Desi traiesc in zone temperate, chiar in zone unde iarna este mai grea, frumusetea lor nu este mai prejos ca a florilor tropicale.

Nici oamenii nu au trecut cu vederea natura exceptionala a bujorilor. De sute de ani, cu mult inainte de existenta cataloagelor florale, de la un colt la altul al globului, bujorii au fost cultivati si au ajuns sa fie admirati de toti. In China, au fost pretuiti pentru calitatile lor medicinale, de exemplu radacina bujorului alb a fost folosita la tratarea problemelor de ficat. De asemenea si grecii si romanii au gasit utilizari medicinale ale bujorilor. Totusi, in doze excesive, toate partile bujorului sunt otravitoare.

Numele bujorilor provine dintr-un mit grecesc. Paeon, student al lui Aesculapius, zeu al medicinii, cunostea bine calitatile medicinale ale bujorilor. Le-a folosit pentru a vindeca o rana suferita de zeul Pluto. Aesculapius, invidios pe succesul lui, nu a fost multumit si l-a amenintat cu o razbunare, dar, printr-una din acele metamorfoze fermecatoare care impanzesc paginile mitologiei grecesti, Pluto i-a salvat viata lui Paeon transformandu-l intr-un bujor.

Daca este posibil incearca sa cresti bujori langa intrarile casei, unde parfumul lor poate fi cel mai bine savurat. Chiar daca perioada lor de inflorire este scurta, si frunzisurile bujorilor sunt suficient de atractive pentru a merita plantarea intr-un colt aproape de scarile de la intrare. Bujorii cu flori duble sunt cele mai parfumate. Pentru a extinde sezonul de inflorire incearca sa faci o selectie a varietatilor. Astfel, selecteaza cateva care infloresc devreme, unele care infloresc tarziu si altele care infloresc candva intre aceste doua etape.

Ca si cum frumusetea uimitoare si parfumul imbatator nu ar fi indeajuns, bujorii au si o viata lunga. Fata de alte plante perene, nu trebuiesc divizate in mod regulat. De fapt, nu le place deloc sa fie deranjate.


Tu ce zici?