No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Despre crinul salbatic

Ultima modificare: 2010-09-22 | Primul publicat: 2010-09-20
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre crinul salbatic
Acest crin mai poarta si numele de "Doamna santului", deoarece poate fi gasit uneori crescand salbatic. Exista de fapt doua plante care poarta numele de crin: Lillium Lancifolium si Hemerocallis Fulva; ele difera prin tipul de tulpina subterana.

E multa confuzie in ceea ce priveste crinii, deoarece exista o varietate orientala foarte similara. Marea diferenta este ca crinul oriental se inmulteste printr-un bulb care se formeaza la baza frunzelor. Crinul comun salbatic infloreste prin intermediul rizomilor. Ambele soiuri au radacini comestibile si au fost folosite in scopuri medicinale. In acest articol ne vom concentra pe crinii salbatici. 


crini tigrati
Crini salbatici

Inmultirea crinilor


Scoate crinii din pamant si separa rizomii. Transplantarea lor se face mai bine primavara sau toamna. Uda-i din belsug dupa mutarea radacinilor.

 

Cum sa cresti crini salbatici


Este usor sa cresti aceste flori salbatice. Ele se simt acasa in natura sau in gradina ta de flori. Planteaza rizomii in grupuri. Aceste plante decorative arata cel mai bine cand plantate in grupuri si infloresc in buchete cat mai mari, apropiate, de flori portocalii.

Crinii salbatici nu au nevoie de multa atentie. Prefera solul umed, aproape ud. De aceea cresc atat de bine in sau pe langa santuri. Nu au nevoie de ingrasamant, decat in solul cel mai sarac. Pot fi cultivati in cele mai multe regiuni ale Romaniei si nu necesita protectie iarna. Odata ce s-au dezvoltat, se vor inmulti si creste in fiecare an.

Stiai? Nativii Americani mancau rizomii, ii coceau precum cartofii. Crinii pot intra la categoria plante medicinale. Ei usureaza congestia si greata specifica sarcinii.

 

Crin tigrat langa o casa
Crin

Boli si daunatori:


Uita de insecte si probleme. Aceasta floare are foarte putine probleme. Daca apare insa vreo problema in gradina ta de flori, poti folosi insecticide sau fungicid. Plantele pot fi atacate de melci.