No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre muscate

Ultima modificare: 2010-08-28 | Primul publicat: 2010-07-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre muscate
Muscata se gaseste intr-o gama larga de forme, marimi, arome si culori. Depinzand de specii sau de soiuri, aceste plante pot avea miros de mar sau de scortisoara, trandafiri, menta, lamai, nucsoara, ananas, lamai verzi, portocale sau nuca de cocos. Muscata este originara din Africa de Sud si poate atinge o inaltime de la 30 cm la 1 m.

 

Frunzele muscatei variaza foarte mult din punct de vedere al formei si marimii, depinzand de specie sau de soi. Astfel, unele sunt taiate adanc ca si frunzele de stejar in vreme ce altele sunt taiate fin ca si ferigile sau incretite -ca si frunza de patrunjel. Frunzele pot fi elegante, lipicioase sau cu peri, putand avea culorile verde deschis, verde inchis, sau verde-gri.

Muscata frumos mirositoare produc flori in palcuri deschise care nu sunt atat de aspectuoase ca si cele ale soiului standard gradina si variaza de la roz pal sau alb la culoarea levanticii sau a ciresei. Cele 3 petale inferioare sunt mai mici decat cele doua superioare, care adeseori au o culoarea mai aprinsa, dandu-i un aspect atractiv. Muscatele pot fi crescute in vase si ghivece, atat in exterior cat si in interior.

 

muscate in tenerife

 



Utilizare muscate


In medicina populara traditionala, muscata a fost folosit in tratarea ulcerului, durerilor de cap si de urechi. In unele parti din America Latina, se spune ca imbaierea in apa cu muscate ajuta la vindecarea iritatiilor pielii. In Africa de Sud speciile de Pelargonium au fost utilizate pentru a trata diareea, dizenteria si sifilisul.

 

Utilizari culinare – Pune flori de muscata in salatele verzi pentru un efect de culoare si mireasma si o frunza proaspata pe fundul tavii pentru a spori aroma prajiturilor.

Pentru a produce un lichid aromat din frunze, introdu-le in apa sau lapte, fie prospete, fie uscate, si foloseste lichidul obtinut la sosuri aromate, creme, jeleuri, paini dulci, inghetate, serbeturi, gemuri, siropuri, unt si otet.

Congeleaza ramuri de muscate in cuburi de gheata si adauga la punch si la ceai cu gheata.

Fierbe o ceasca de ceai prin oparirea a 15 ml (3 lingurite) de frunze proaspete zdrobite sau a 5 ml (1 lingurita) de frunze uscate in 250 ml (1 cana) de apa fierbinte.

Utilizari artizanale – Utilizeaza flori proaspat taiate pentru a produce un aranjament floral aromat. Include frunzele si florile uscate de muscata aromatice in potpourri si in saculete.

 

Habitatul si cultivarea muscatei


Muscata se simte bine in compost, cu un drenaj bun, preferand solurile fertile. Desi creste si infloreste cel mai bine in conditii racoroase, rezista si la seceta, avand sanse mari de a fi distrusa de ploaie. Majoritatea muscatelor sunt obtinute din samanta, care poate incolti in cateva saptamani sau luni. Sadeste semintele intr-un ghiveci si pastreaza-l pe un aparat de incalzit, fara a permita ca temperatura sa coboare sub 13°C, apoi transplanteaza rasadurile in ghivece mici.

In mod alternativ, inmulteste plantele prin butasi: formeaza butasii toamna devreme, dupa ce plantele au inflorit si inainte de primul inghet, folosind un cutit ascutit pentru a taia o tulpina chiar sub nod, unde creste frunza; ar trebui sa aiba o lungime de aproximativ 8 - 13 cm. Lasa doar trei frunze, indepartandu-le pe celelalte si scufunda capatul taiat, in hormoni care stimuleaza formarea radacinilor, introducand apoi plantele intr-un amestec de nisip si pietris. Dupa udare, plaseaza butasii la umbra pentru cateva zile, expunandu-i apoi gradual la lumina solara. Pune-i in vas doar atunci cand radacinile au o lungime de aproximativ 2 cm.

Plaseaza muscatele in gradina la o distanta de 30 cm una de cealalata si transplanteaza butasii in vase mai mari pentru a tine ritmul cu cresterea lor. Planta este sensibila la putrezirea radacinii, la ofilirea produsa de bacterii, la botrita.

Muscateke de interior au nevoie de cel putin 4 ore de lumina directa a soarelui sau de 14 - 18 ore de lumina artificiala zilnic. Deoarece le place foarte mult racoarea, plaseaza-le aproape de o fereastra insorita, dar rece, udandu-le rar, permitand solului sa devina putin uscat. Aplica un fertilizator o data la doua saptamani in timpul sezonului de inflorire si in fiecare luna dupa aceea, iar pentru a impiedica plantele sa creasca prea mari si sa ocupe mult loc, pastreaza controlul asupra radacinilor si a ramurilor, taind varfurile in mod regulat.

 

muscate
muscate

 

 

 

 

Culegerea si recoltarea muscatelor


  • Culege frunze pentru a le utiliza proaspete incepand cu momentul in care plantele au o inaltime de aproximativ 15 cm.
  • Recolteaza frunzele pentru uscare inainte ca planta sa infloreasca.
  • Taie gramezile de flori pentru utilizare proaspata sau pentru uscare cand majoritatea sunt deschise. Nu trebuie sa fie deschise toate.
  • Raspandeste frunze si flori pe o tava pentru prajituri pentru a le usca intr-o locatie aerisita si umbrita. Pastreaza florile  si frunzele uscate  intr-un vas vidat.

 

 


Tu ce zici?