„Chemarea" florilor salbatice
Primavara e vremea spectacolului - si vremea plantarii - pentru florile padurii. Rasarind din pamant, imediat ce zapada s-a topit, florile salbatice infloresc intr-o explozie de culoare pana spre mijlocul verii, cand spectacolul floral continua intr-un mod mai subtil la adapostul racoros al copacilor.
Cum sa va adaptati?
Nu va impotriviti naturii daca doriti sa aveti succes cu florile salbatice. Cautati plantele „bastinase", care cresc deja in zonele umbroase, necultivate ale gradinii dumneavoastre. Cereti ajutorul unui specialist sau unui botanist pentru a identifica aceste plante si alegeti „bastinasii" potriviti, care necesita conditii de dezvoltare similare.
Cautati sa respectati tipicul regiunii in care va aflati atunci cand selectati plantele pentru gradina dumneavoastra. Poate parea tentant sa plantati flori salbatice care cresc in alte zone ale tarii, dar pentru cele mai bune rezultate, este recomandat sa cultivati doar acele specii care cresc in mod obisnuit in regiunea dumneavoastra.
Cum majoritatea florilor de padure infloresc primavara - inainte de infrunzirea copacilor care blocheaza soarele - este bine sa va asigurati ca ati inclus si cateva specii care infloresc mai tarziu, precum ochiul boului, crinul de padure sau lobelia.
Pregatiti terenul
Pentru majoritate florilor de padure este potrivit un strat superior de sol poros, care retine umezeala. Pentru a pregati locul pentru plantat, sapati solul pana la o adancime de aproximativ 30 cm, apoi adaugati un amestec de ingrasamant format din balegar, frunze si muschi de turba. Daca asezati mai multe plante intr-o zona prestabilita, aranjati solul pentru fiecare lacas in parte.
Lasati natura sa va ghideze in aranjarea gradinii
Cum in padure vegetatia este dispusa pe mai multe nivele, ar fi bine sa incepeti prin a planta cativa arbusti - precum merisorul, hamamelisul si cornul rosu - si subarboreti (copaci de inaltime medie care cresc la umbra foioaselor mai inalte, ca stejarul sau nucul american) ca arborele de Iudeea, cornul si parul salbatic. Pentru a recrea un etaj de vegetatie forestiera, plantati florile in grupuri asezate la intamplare, nu in randuri stricte. Grupati cel putin cate trei plante din fiecare specie, lasand fiecarui palc suficient spatiu pentru a se intinde. Covorul vegetal va acoperi spatiile goale.
Completati padurea din gradina dumneavoastra cu o serie de roci erodate si butuci plasati artistic. O carare lejera, din pietris, va va permite accesul in padurice si va proteja plantele mai firave.
Ingrijire si intretinere
Odata plantata, o gradina de flori salbatice nu are, in principiu, nevoie de intretinere. In mod ideal, ploile usoare de primavara vor favoriza acomodarea plantelor. Daca totusi vremea nu va ajuta, va fi nevoie sa le udati dumneavoastra in primele doua saptamani, cat mai des. Pentru a pastra solul umed, acoperiti-l cu un strat protector de scoarta de copac sfaramata sau frunze.
In fiecare toamna, lasati plantele sa se vestejeasca in mod natural, si pastrati frunzele cazute ca strat protector pentru iarna. Pe masura ce se descompun, frunzele vor actiona ca ingrasamant pentru sol, permitand florilor sa rasara din nou in primavara urmatoare.
Ce flori salbatice puteti sa plantati?
1. Caldaruse albastre
Dumbravile de plopi din regiunile muntoase adapostesc caldarusele salbatice albastre (Aquilegia caerulea). In alte zone, creste un soi galben-stacojiu.
2. Ciubotica-cucului
Ciubotica-cucului (Mertensia virginica) vesteste primavara cu flori albastre in forma de trompeta. Pentru ca aceste plante mor pana la mijlocul verii, plantati alte specii in zona, pentru a acoperi golul.
3. Panselute
Poate cele mai cunoscute - si indragite - dintre florile salbaticele, panselutele (Viola sp.) acopera padurile si campiile cu flori micute si frunzis in forma de inimioara. Familia panselutelor include soiuri albastre, galbene si albe.
4. Brumarele Salbatice
Un soi salbatic din familia phlox, brumarelele salbatice (Phlox divaricata) apar sub forma de grupulete lejere de flori albastre. In mod contrar „verisorilor" iubitori de soare, brumarelele salbatice infloresc in zonele umbrite din gradina.
5. Pantalonii Olandezului
Pantalonii Olandezului (Dicentra cucullaria) sunt usor de recunoscut, avand niste flori deosebite care se aseamana cu o pereche de pantaloni albi. Aceasta floare de primavara are nevoie de un sol umed, dar bine drenat, pentru a se dezvolta.
6. Napul Indian
O planta potrivita pentru a straluci singura, napul indian (Arisaema triphyllum) prezinta un spic in forma de trifoi, protejat de o teaca.
7. Pecetea lui Solomon
Floricele galbene, in forma de clopotei, se leagana la unison, formand un cor de culori primavaratece de-a lungul gratioasei tulpini a Pecetei lui Solomon (Polygonatum biflorum).
8. Ghimbir Salbatic
Se poate ca florile sale maronii sa fie ascunse de frunzis, dar ghimbirul salbatic, inalt de 15 cm, „condimenteaza" putin marginea gradinii dumneavoastra.
Alte flori salbatice recomandate: Lobelia; Ciubotica-cucului (Mertensia virginica); Caldaruse (Aquilegia canadensis); Crucea Voinicului (Hepatica nobilis); Anemone de padure (Anemone quinquefolia); Muscata salbatica (Geranium maculatum); Floarea zefirului (Zephyranthes grandiflora); Zambila salbatica (Camassia scilloides); Trambita (Campsis radicans); Corn canadian (Cornus canadensis); Luminita de noapte (Oenothera caespitosa); Cafeluta (Lupinus polyphyllus); Viorele canadiene (Viola canadensis).