No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Hortensia-Hydrangea

Ultima modificare: 2011-06-14 | Primul publicat: 2010-04-16
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Hortensia-Hydrangea
Este un arbust foarte decorativ care se cultiva atat in sere, la ghivece, cat si in camp pentru decorarea parcurilor si gradinilor. Marimea acestui arbust difera in functie de soi si de modul de cultura. Este foarte decorativ prin frumusetea inflorescentelor in forma de umbele, cate 2-6 la o planta, marimea lor fiind intre 25 si 40 cm.

In inflorescenta, florile sterile ale hortensiei sunt asezate la margine (numeroase si mari) iar cele fertile (mici si putine la numar) sunt asezate in interiorul inflorescentei, la baza celor sterile.

Frunzele sunt opuse, simple, cu marginea crestata. Florile sunt divers colorate: albe, roz si albastre cu nuante si tonuri variate. Fructul este o capsula de 2-5 loji, semintele sunt mici, mai mult sau mai putin aripate.

 

hortensia

 

Inmultirea speciilor cultivate in sere si rasadnite se face prin butasire, iar a speciilor cultivate in aer liber prin marcotaj, cu musuroi sau prin butasi.

Cea mai utilizata in parcuri si gradini este Hydrangea arborescens. Este o planta arbustifera de 1-3 m inaltime, cu lastari parosi. Frunzele de 6-20 cm lungime, ovate pana la eliptice, serate. Florile sunt albe, in corimbe de 5-15 cm diametru.

Forma Grandiflora are toate florile sterile, grupate in capitule globuloase de 10-18 cm diametru; este foarte apreciata. Hortensia este rezistenta la gerurile potrivite si suporta umbra usoara a masivelor pe langa care este plantata.

Hortensiile cu habitus arbustoid se utilizeaza ca tufe pe peluze sau pe langa grupuri de arbori si arbusti. Cele cu habitus de semiarbusti, adapostite in cursul iernii in rasadnite sau incaperi speciale, pot fi scoase vara pentru a forma covoare, platbande si rabate mult apreciate pentru decorul frunzelor si al florilor. Speciile cu flori bleu prefera soluri usor acide iar cele cu flori roz sau albe soluri bogate in materie organica.

Cea mai uzuala forma de inmultire este butasirea la sfarsitul verii. Infloreste din iulie pana in noiembrie iar frunzele sunt cazatoare.

 

hortensia


Tu ce zici?