No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Ingrijirea cyclamenului

Ultima modificare: 2010-11-02 | Primul publicat: 2010-10-21
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ingrijirea cyclamenului
Cyclamen este o planta populara si usor de crescut atat in exterior cat si in interior. Cyclamen face parte din familia primulelor si este originara din Europa, Africa de Nord si Asia de Vest. Exista 20 de specii de plante cyclamen. Au frunze atractive, de culoare verde inchis, in forma de inima. Florile infloresc intr-o gama larga de culori.

Este usor sa ai grija de plantele cyclamen. Deoarece cresc bine in zone semiumbroase, sunt potrivite ca plante de interior. Cele mai multe soiuri nu au mai mult de 10-15 centimetri, ceea ce le face bune candidate pentru ghivece si recipiente. Cand sunt crescute in exterior, recomandam sa fie asezate in jurul pomilor si pietrelor, asemanator habitatului lor natural.

 

Floare de Cyclamen
Floare de Cyclamen

 

Cyclamen: inmultire


Cyclamen-ul este cel mai des inmultit prin tuberculi. Scoate tuberculii din pamant si imparte-i in sectiuni. Fiecare sectiune trebuie sa aiba cel putin un ochi. Replanteaza tuberculii divizati aproape de suprafata. Semintele pot fi adunate si din florile de cyclamen uscate. Horticultorii folosesc aceasta metoda pentru a cultiva noi soiuri.

 

Cyclamen - ingrijire


Plantele cyclamen cresc bine pe o varietate de soluri si la pH-uri care acopera o scara larga. Le place cel mai mult solul bogat, bine drenat, putin acid. Inainte de plantare, amesteca in acea zona compost si materie organica. Planteaza tuberculii de cyclamen aproape de suprafata solului, nu mai adanc de 3-5 centimetri.

 

flori cyclamen
Flori Cyclamen

 

Udati bine plantele, si permite solului sa se usuce intre udari. Daca sunt plante de interior, uda numai in tavita ghiveciului. Nu permite solului sa ramana ud deoarece radacina va putrezi. Adaugati fertilizant in fiecare luna. Pentru plantele de interior, foloseste fertilizant lichid sau sub forma de tablete.

Diferitele soiuri de cyclamen infloresc in perioade diferite si la intensitati diferite ale luminii. Pentru a ajuta inflorirea, adauga fertilizant cu nivel inalt de fosfor, si creste intensitatea lumina.

 

Boli si daunatori


Cyclamen are parte de putine insecte si paraziti. Putrezirea radacinii este cea mai comuna problema. Ea poate fie evitata prin drenarea solului. Ghivecele trebuie sa aiba gauri pentru a asigura o buna drenare.

 

Floare cyclamen
Floare de Cyclamen

 

Cele mai multe specii de cyclamen sunt rezistente. Insa exista cateva care nu vor rezista unui inghet. Daca nu sunteti siguri cat de rezistent este soiul detinut, acopera plantele, sau du-le inauntru cand soseste vremea rece.


Tu ce zici?