Portaltoiul la mar din ce pom trebui sa fie?
Marul cultivat face parte din genul Malus. Portaltoii folositi fac parte din aces gen. Altoirea se face de obicei pe mar salbatic sau paduret (pentru amatori).
Citeste tot raspunsul »
Leandrul se înmulţeşte prin butaşi şi marcotaj. Butaşii se recoltează din vârfurile lăstarilor la lungimea de 8-12 cm. Se taie la 2-5 mm sub nod, după care se îndepărtează frunzele de la bază, se pudrează cu stimulenţi de înrădăcinare şi se pun la înrădăcinat în perlit, turbă sau nisip sau amestecate aceste componente câte două sau toate trei în părţi egale. Grosimea stratului de înrădăcinare trebuie să fie de 12-14 cm. Se plantează la distanţa de 6x6 cm şi adâncimea de 2-4 cm. Butaşii trebuie să fie bine fixaţi în substratul de înrădăcinare pentru a nu rămâne goluri de aer la baza acestora. Umbrirea se face cu hârtie, folie opacizată sau cretizarea serei în perioada mai-septembrie.
La temperatura de 20-22 °C şi umiditatea atmosferică de 70-80 %, înrădăcinarea are loc în 24-27 zile. După înrădăcinare butaşii se plantează în ghivece cu diametrul de 6-8 cm, în substrat format din: o parte turbă, o parte mraniţă, o parte pământ de frunze şi o parte nisip de râu cu granulele de 1-2 mm.
![]() |
leandru |
Lucrările de întreţinere ale Leandrului
Dăunători care atacă leandrul: păduchele ţestos (Diaspis echinocacti), păianjenul roşu comun (Tetranychus urticae), Tripsul occidental (Frankliniella occidentalis)
Bolile care atacă leandrul: Pătarea brună a frunzelor (Cladosporium fulvum), Brunificarea rădăcinilor (Tielaviopsis basicola), Fumagina (Capnodium), Ofilirea plantelor (Fussarium oxysporum), Făinarea (Oidium)
Faţă de lumină are pretenţii ridicate. Vegetează foarte bine în camerele cu ferestre pe expoziţiile sudice şi vestice. Cultivat la lumină insuficientă nu înfloreşte. Vara plantele se scot afară la soare.
Faţă de temperatură are de asemenea pretenţii ridicate. Vegetează bine la 20-24 °C vara şi la 17-19 °C iarna.
Faţă de umiditate are pretenţii mari, după cum indică şi numele (nerion=umed). Se udă la 2-3 zile vară şi la 4-7 zile iarna, administându-se 1 l apă la o udare la un vas de 30x30 cm.