No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Agave

: | Primul publicat: 2009-08-12
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Agave
Genul Agave cuprinde peste 300 de specii, dar puţine dintre ele sunt recomandate pentru cultura în apartamente deoarece ating dimensiuni foarte mari. Frunzele lor au culoarea cenuşie, verde sau verde-albăstrui, iar marginile şi vârfurile au spini. În locul de origine înfloresc la 10-15 ani, spicul floral depăşind 7 m înălţime. În condiţiile de la noi înfloresc mult mai târziu. După înflorire şi maturarea fructelor plantele mor dar produc mulţi lăstari care formează rădăcini şi astfel se înmulţesc. Planta este originară din Mexic.

 

Specii şi varietăţi de Agave:

 

1. Agave americana:

Este cea mai cunoscută specie a genului. Are frunzele cărnoase, dispuse în rozetă, cu marginile ridicate, lungi de 1.5-2 m şi late de 18-20 cm, de culoare verde-cenuşie sau verde argintie. În vârful frunzelor are spini de 2-3 cm, de culoare neagră. Florile de culoare galbenă cu lungimea de 8-9 cm sunt grupate în inflorescenţe de tip panicul la capătul tijei florale care este înaltă de 4-5 cm.

 

Agave
agave americana

 

2. Agava americana alba:

Cu marginea frunzelor albă-crem

 

Agave
agave americana alba

 

3. Agava americana aurea:

Marginile frunzelor sunt galbene de diferite nuanţe

 

Agave
agave aurea

 

4. Agava victoria:

Este specia cea mai frumoasă. Frunzele au 10-20 cm lungime, 5-7 cm lăţime şi culoare verde închisă cu dungi albe. Vârfurile frunzelor sunt albe şi au ţepi de culoare neagră.

 

Agave
agave victoria


Cultura Agavelor

 

Se înmulţeşte prin drajoni care se scot de la plantele mamă. Drajonii se plantează în ghivece cu diametrul de 12-14 cm în amestec format din o parte turbă, o parte pământ de frunze şi o parte nisip. Agave se înmulţeşte şi prin seminţe. Lucrările de îngrijire constră în transvazare , fertilizare o dată pe lună în perioada de creştere activă, cu îngrăşăminte complexe, afânarea substratului şi eliminarea prafului de pe frunze.

 

Boala care ataca frecvent agavele: Brunificarea rădăcinilor

 

 

Pretenţii faţă de condiţiile de mediu:

 

Speciile de Agave solicită multă lumină, de aceea vara le scoatem în grădină unde îngropăm ghiveciul în pământ. Iarna se păstrează în încăperi luminoase cu temperatura de 3-6 °C şi nu se udă. Faţă de apă au pretenţii moderate. Vara se udă la 8-10 zile. Între două udări lăsăm pământul din vas să se usuce.

 


Tu ce zici?