No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Bonsai-i un hobby plăcut

Ultima modificare: 2010-01-13 | Primul publicat: 2009-04-07
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Bonsai-i un hobby plăcut
De multe veacuri sunt crescuţi în China şi Japonia. Preoţii budişti au cultivat pentru prima oară aceste plante, care după câteva sute de ani au fost accesibile şi oamenilor de rând. Bonsai pot trăi secole fără a ajunge mai înalţi de 60-80 cm. Prin tăierea regulată a ramurilor şi crengilor şi prin scurtarea rădăcinii, creşterea în mărime este oprită. De asemenea, planta nu este hrănită abundent, creşterea fiind astfel încetinită.

 

Sunt câteva lucruri pe care un amator de bonsai trebuie să le ştie. Pământul trebuie întotdeauna să fie puţin umed. Frunzele trebuie controlate din când în când, pentru a preveni atacul dăunătorilor şi îmbolnăvirile. În cazul apariţiei acestora, planta va fi luată din ghiveci. Vara, în perioada de creştere, trebuie tăiaţi pentru a păstra forma adecvată. Iarna, Bonsai nu necesită o îngrijire specială, dar au nevoie de un spaţiu ferit de îngheţ, în aer liber. Idea de Bonsai nu este prea veche la noi. De abia din anii 70 persoane din medii total diferite se ocupă de bonsai.

 

 

Totuşi ce sunt Bonsai?

 

Bonsai sunt arbori normali, cum ar fi arţari, fagi, pini sau molizi, care sunt plantaţi în recipiente şi formaţi şi îngrijiţi timp de mulţi ani. În principiu sunt folosite speciile cu frunze mici şi dese.



La ce trebuie să fiu atent când achiziţionez un bonsai?

 

Bonsai-i un hobby plăcut
bonsai

 

  • plantele trebuie să crească puternice şi sănătoase
  • ele nu trebuie să aibă frunze cafenii şi crengi uscate
  • nu trebuie să prezinte paraziţi
  • bonsai-ul nu trebuie să fie proaspăt plantat. Planta trebuie să aibă rădăcini corespunzătoare.
  • când se ia planta din ghiveci, vor fi păstrate numai rădăcinile deschise la culoare şi sănătoase. Rădăcinile negre, zbârcite vor fi înlăturate. Acesta este un semn că planta nu este sănătoasă sau că a fost rău îngrijită.
  • bonsaii destinaţi comercializării trebuie legaţi cu sârmă. Sârma nu trebuie să încastreze, altfel este greu de înlăturat. La conifere , sârma poate lăsa urme. Acestea se vindecă repede pe coaja groasă şi nu deranjează. Altfel stau lucrurile în cazul foioaselor cu coaja netedă ca ulmul, arţarul sau fagul. Chiar şi o uşoara urmă de încastrare pe tulpină, rămâne vizibilă zeci de ani şi deranjează privitorii. Prin urmare nu se vor achiziţiona bonsai de foioase cu urme de încastrare.
  • forma bonsai-ului joacă un rol esenţial. Alegerea ei depinde de gustul cumpărătorilor şi de ofertă. Coroana trebuie să fie viguroasă şi să aibă desime uniformă. Crengile trebuie să se reîmprospăteze spre exterior. Trunchiul trebuie să fie scurt. În raport cu înălţimea coroanei, trunchiul trebuie să reprezinte a cincea până la a treia parte din înălţimea copacului.
  • forma trunchiului trebuie să fie o formă conică de jos în sus. Rădăcina trebuie să crească vizibil de jur împrejur.

 

Pentru mai multe discutii si opinii despre bonsai intra pe forumul nostru la sectiunea dedicata bonsai-lor.


 


Tu ce zici?