No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Crotonul

Ultima modificare: 2011-01-21 | Primul publicat: 2008-12-09
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Crotonul
Crotonul este o planta unică, fermecătoare prin coloritul frunzelor: verde inchis străbătut de nervuri de culoare galben, roz, roşu, galben.

Origine: Malaezia

Specii şi varietăţi: Codiaeum variegatum L. (Croton)

Creşte la 70- 80 cm înălţime , având aspect arbustiv. Frunzele persistente lungi, late sau înguste , colorate într-un amestec de verde , roşu, portocaliu şi galben sunt dispuse altern. Florile nu au valoare decorativă de aceea se elimină la apariţie pentru a nu epuiza planta.

Cultura: Crotonul se înmulţeşte prin butaşi în tot timpul anului, cele mai bune rezultate obţinându-se însă în martie-aprilie şi septembrie.

Lucrări de întreţinere:

Transvazarea: primăvara devreme , folosind amestec proaspăt , cu aceeaşi compoziţie ca a celui folosit la plantarea în ghivece a butaşilor înrădăcinaţi şi ghivece corespunzătoare adică cu diametrul mai mare de 2-3 cm decât a celor în care se află plantele

Fertilizarea: din zece în zece zile în perioada caldă a anului , cu un îngrăsământ complex, dizolvat în apă.

Afânarea substratului din ghivece: cel puţin odată pe lună cu un băţ de grosimea unui creion.

Eliminarea prafului de pe frunze : este obligatorie şi trebuie făcută de două ori pe lună cu un burete înmuiat în apă călduţă sau prin introducerea plantelor sub duş.

Tăierea: se face primăvara devreme pentru a forţa platele să ramifice şi pentru a le da forma dorită.

Boli: Putregaiul cenuşiu

Dăunători: Păduchele ţestos, păianjenul roşu comun.

Pretenţii faţă de condiţiile de mediu:

Plantă foarte pretenţioasă la lumină. Vegetează foarte bine în încăperile cu ferestre pe expozitiile sudice şi vestice. Lipsa luminii duce la dispariţia policromiei de culori şi frunze. În amiaza zilelor de vară se feresc de razele directe ale soarelui.

Solicită temperaturi de 23-25° C vara şi 20-22° C iarna. La temperaturi sub 16° C îi cad frunzele. În zilele calde cu temperaturi peste 20 ° C frunzele se şpriţuiesc zilnic cu apă călduţă , curată , fară clor. Vara se udă de 2-3 ori pe săptămână , iar iarna de 1-2 ori.

Utilizare:

Decorează prin frunze. Se aşează individual sau în grup cu alte specii cu frunzele verzi. (ex. Ficus elastica) Sunt plante minunate pentru decorarea încăperilor cu atmosferă dirijata

 

Crotonul

 

 


Tu ce zici?