No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cycas - Frumosul palmier fals

Ultima modificare: 2011-01-10 | Primul publicat: 2009-08-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cycas - Frumosul palmier fals
Una dintre cele mai frumoase plante de apartament, cycasul se distinge prin eleganţa frunzelor asemănătoare celor de palmieri cu care plantă este confundată. Planta este originara din Asia de Sud Est, astfel ca cycasului i se mai spune sagotierul japonez. Cuvântul cycas vine din grecescul "koikas" care înseamnă "un fel de palmier"


Specii şi cultivaturi

 

Cycas revoluta

 

Este specia cea mai răspândită. Planta adultă prezintă un trunchi cilindric, gros, cu cicatrici şi resturi ale frunzelor imbrătânite şi uscate. Frunzele colorate verde strălucitor, foarte lungi şi frumos arcuite, sunt compuse din numeroase foliole, la rândul lor, alungite şi ascuţie, cu aşezare penată. Durata de viaţă a unei frunze este de mai mulţi ani. Florile femele şi mascule sunt aşezate pe plante diferite.  Planta femelă poartă un fel de ciucuri, iar cea bărbătească nişte conuri solzoase. Aceste plante nu înfloresc, practic, niciodată în condiţii de cameră.

 

Cycas - Frumosul palmier fals
cycas revoluta

 

Cycas - Frumosul palmier fals
cycas


Biologie şi exigenţe ecologice ale Cycasului

 

Cycasul este o plantă cu creştere foarte lentă (cel mult o frunză pe an). Formează seminţe numai în locurile de baştină.

Îi place lumina, chiar 1-2 ore cu soare, dar tolerează şi puţină umbră. Insuficienţa luminii antrenează stagnarea creşterii. Necesită camere temperate, cu minim 13 °C iarna. Din martie până în septembrie, pământul se menţine reavăn prin udări frecvente. Iarna se lasă pământul să se usuce puţin între două udări. Substratul poate fi un pământ de grădină cu adaus de mraniţă şi nisip grosier. Este foarte important să se dreneze uşor.

 

Înmulţirea Cycasului

 

În Europa plantele se produc din seminţe importante. Se seamănă în ghivece, răsărirea având loc la 25-30 °C. De asemenea se pot face butaşi de muguri prevelaţi cu puţin ţesut din tulpină. Rănile care se fac se pudrează cu cărbune vegetal. Indiferent de metodă, înmulţirea cycasului durează mult şi este dificilă pentru amatori.

 

 

Îngrijirea Cycasului

 

Plantele tinere se transplantează la 1-2 ani, primăvare, cele adulte la intervale mai mari de timp. Fertilizarea se aplică de două ori pe lună, primăvara şi vara.

 

Important de reţinut!

 

  • Îngălbenirea şi uscarea frunzelor bazale este un proces normal după câţiva ani de viaţă
  • Lipsa luminii şi excesul de apă provoacă deformarea frunzelor
  • Planta adultă are nevoie de un spaţiu larg

 

 


Tu ce zici?