No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Ficus - Arborele de cauciuc

Ultima modificare: 2010-04-22 | Primul publicat: 2010-04-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ficus - Arborele de cauciuc
Aceste plante decorative sempervirescente, cu frunzele lor groase, lucioase, sunt excelente ca plante de ghiveci sau ca bordura. Cand sunt viguroase, sunt elemente utile intr-o gradina de iarna, cand alte plante sunt golase. Ficusii pot varia mult in marime, de la arbori de pana la 45 m inaltime la arbusti de pana la 3 m inaltime, care se intind larg.

Sunt cultivati in general pentru frunzele lor mari, decorative, pieloase, deseori cu nervuri pronuntate, dispuse altern de-a lungul tulpinilor si ramurilor. Unele varietati au frunze patate, deseori cu margini albe-argintii, sau frunze patate gri-verzui cu semne bej-galbui.

Florile golase cresc la subsuoara frunzelor si sunt urmate de fructe mici (sicone), in forma de ou, care pot fi portocalii, galbene, verzi sau purpurii. Ficusii cresc cel mai bine in soluri umede, bine drenate, continand din belsug materii organice. Ei cresc in plin soare sau umbra partiala, dar trebuie protejati de vanturile reci, mai ales cand sunt tineri.

 

Ficus elastica „Variegata"


Acest ficus va forma in final un arbore mare, cu o crestere deschisa, larga. Tulpinile sale verzi devin gri-verzui cand imbatranesc, ajungand maro-roscate, cu o textura ca de lemn de pluta. Frunzele mari, lucioase sunt groase, pieloase, cu nervuri pronuntate, patate gri-verzui si cu margini bej-galbui. Florile mici, golase, cresc la subsuoara frunzelor si fac fructe mici, lunguiete, galbene, asemanatoare smochinelor.

 

ficus elastica
ficus elastica

 

ficus benjamina
ficus benjamina

 

ficus lyrata
ficus lyrata

 

Ficusul benjamina, elastica, lyrata si macrophylla se tund iarna tarziu sau la inceputul primaverii.

 

Cum se fac taierile la ficus?

 

1. Taierea de formare

Taiati plantele tinere ca sa le ajutati sa creasca dense si bine structurate, cu un trunchi principal central si multe ramuri pornind din acesta. Taiati 10-15 cm din varful trunchiului principal, pentru a ajuta ramificarea. Primavara, taiati toti lastarii slabi, razleti pana doua treimi.Taiati ultima treime de la varf a tuturor lastarilor lungi, stingheri.

 

2. Taierea de intretinere

Ficusii vor creste bine multi ani chiar daca sunt taiati putin sau deloc, dar scurtarea cresterilor din sezonul precedent cu aproximativ un sfert, iarna tarziu sau primavara devreme, va ajuta dezvoltarea unei plante dense, echilibrate, cu un bun schelet de ramuri. Acesta este si un bun mod de a impiedica planta sa devina prea deformata. Primavara, scurtati cu o treime toti lastarii prea vigurosi, pentru a impiedica planta sa se dezechilibreze si sa se incline intr-o parte.

 

3. Taierea de remediere

Aceste plante pot fi taiate destul de severi - deseori pana la scheletul principal de ramuri pentru a ajuta noua crestere sa repare stricaciunile provocate de vant. Inlaturati toate ramurile mai mici (sublaterale) si taiati ramurile care alcatuiesc scheletul pana la 45 cm de tulpina principala.

 

 


Tu ce zici?