No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Formele Bonsailor

: | Primul publicat: 2009-05-07
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Formele Bonsailor
Forma unui copac diferă atât de mult de la un exemplat la altul, încât uneori nu suntem siguri dacă un arbore este frumos sau urât. Există mii de forme foarte interesante pentru crescători. Nu este posibil să stabilim nişte reguli, fiindcă fiecare persoană are propriile gusturi. Se poate spune că forma ideală pentru Bonsai diferă în funcţie de continent. În Japonia se găsesc mai ales Bonsai puternici şi cu forme complicate. Europenii preferă Bonsai eleganţi şi uneori, foarte fragili. În Sua Bonsai pot avea peste 1 metru înălţime.

Stilurile clasice se caracterizează astfel:

 

Vertical (Chokkan)

Datorită liniilor simple şi clare, această formă este prima şi cea mai importantă pentru crescătorul începător. Această formă este baza multora altora, mai complexe. De aceea se recomandă studierea foarte exactă a acesteia. Pentru crescătorii fără experienţă ,forma verticală este cea mai nepretenţioasă.

 

Formele Bonsailor
chokkan

 

 

Mătură (Hokidachi)

 

În perioada când nu au frunze, aceşti arbori au un aspect foarte decorativ. De obicei, această formă este folosită în cazul ulmilor. Cregile cresc dintr-un punct central şi se întind în toate direcţiile, în mod egal. Rădăcinile, de asemenea, sunt orizontale şi cresc în toate direcţiile.

Aceşti copaci nu formează, de obicei, câte o singură creangă dominantă. Totuşi , în timp unele crengi se pot dezvolta mai mult.Acestea vor fi scurtate sau îndepărtate.

 

Formele Bonsailor
hokidachi

 

 

Trunchi dublu (Sokan)

 

Acesta poate creşte dintr-o singură rădăcină sau din două. La alegerea plantei sunt de recomandat un arbore mai puternic şi unul mai puţin dezvoltat. Astfel, armonia va fi mai bună. Această formă nu trebuie neaparat să fie verticală, ci poate creşte înclinat.

 

Formele Bonsailor
sokan

 

 

Plută (Ikada - buki)

 

Forma de plută este găsită mai rar la Bonsaii colecţionarilor. Este realizată dintr-un copac răsturnat, aşezat cu trunchiul orizontal pentru a forma noi rădăcini. Crengile originale stau aproape vertical şi devin trunchiuri noi.

Pentru formare se folosesc plante cu mai multe crengi pe o parte. Toate crengile de pe partea opusă vor fi tăiate direct de la trunchi. Latura fără crengi a copacului va fi crestată pentru a forma rădăcini mai repede. Planta este presată în pământ folosind benzi de stofă.

 

Formele Bonsailor
ikada buki


Trunchi multiplu (Kabudate)

 

Ca şi la forma de plută, mai multe trunchiuri răsar dintr-o rădăcină. Forma poate fi dreaptă, înclinată sau bătută de vânt.

Semicascadă (Han-kengai)

 

Forma originală de semicascadă apare la munte, pe un teren înclinat. La formarea unei semicascade, creanga de jos nu are voie să fie mai joasă decât fundul vasului. Aceasta va fi de înălţime medie, cu foemă rotundă , pătrată sau hexagonală.

 

Formele Bonsailor
han-kengai


Cascadă (Kengai)

 

Formele de cascadă apar în natură la marginea prăpăstiilor şi pe stânci înalte, verticale. Formează rădăcini adânci în piatră şi se potrivesc perfect cu fundalul stâncos. Bonsaii cascadă vor fi aşezaţi pe mese înalte.

 

Formele Bonsailor
kengai

 

 

Forma literaţilor (Bunjingi)

 

O formă foarte bizară, cu trunchiul încovoiat şi uşor înclinat. Este folosită mai ales la conifere. Materialul trebuie să fie des, cu crengi care vor fi tăiate în zona inferioară. Trunchiul se dezvoltă mai ales în vârf. Acestea trebuie să aibă o formă frumoasă. Crengile trebuie ramificate.

 

Formele Bonsailor
bunjingi


Biciuit de vânt (Fukinagashi)

 

Nu este nevoie de o explicaţie pentru această formă. În natură se întâlneşte cel mai des pe malul mării , unde vântul bate într-o singură direcţie şi formează arborii.

 

Formele Bonsailor
fukinagashi

 

 

Trunchi înclinat (Shakan)

 

Este o formă des întâlnită şi se potriveşte oricărei specii lemnoase. Bonsaii pot avea trunchiul gros sau subţire. Dacă este posibil, rădăcina va fi lăsată la vedere, pentru a da impresia unui copac scos din pământ de o furtună.

 

Formele Bonsailor
shakan

 

Pentru mai multe detalii, opinii, pareri despre bonsai intra aici

 


Tu ce zici?