No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum sa schimbi ghiveciul la orhidee?

Ultima modificare: 2012-10-02 | Primul publicat: 2010-06-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa schimbi ghiveciul la orhidee?
Schimbarea vasului la orhidee pentru prima data poate fi descurajant. Desi nu este dificil, este diferit de replantarea altor specii. Odata cumparata aceasta planta, asigurati-va ca va avea o viata sanatoasa!

 

Nu sunteti siguri ca orhideea dvs. are nevoie de replantare intr-un alt ghiveci? Intrebati-va urmatoarele: Orhideea dvs. produce pseudobulbi (tulpini umflate, in forma de bulbi, care sustin frunzele) se extind dincolo de marginea vasului? Pare solul orhideei dvs. umed si moale? Se dreneaza usor?

 

 

orhidee in ghiveci


 

Daca raspunsul dvs. la toate aceste intrebari este da - este timpul sa schimbati ghiveciul. Daca nu este o urgenta, cel mai bun moment pentru a replanta o orhidee cu pseudobulbi, precum cattleya, este imediat dupa ce a inceput sa produca o noua crestere dar inainte ca noile radacini sa fi inceput sa se intinda. Ce sa folositi? Cea mai buna alegere este un amestec bazat pe bucati de scoarta de brad de marime medie.

Dar daca orhideei ii lipsesc pseudobulbii, de exemplu la soiurile orhideea Phalaenopsis si orhideea papuc (Paphiopedillum) puteti sa le replantati aproape tot timpul. Totusi, tineti minte ca ar trebui sa incercati sa replantati cand planta nu infloreste.

 

Pasul 1


Scoateti orhideea din vas. Cel mai adesea radacinile se vor lipi de vas, facandu-l greu de indepartat. Daca acest lucru se intampla, folositi un cutit curat de bucatarie pentru a le elibera. Nu va ingrijorati - veti reusi chiar daca veti distruge cateva dintre radacinile vechi. Odata ce ati indepartat planta, desfaceti usor radacinile si scuturati cat mai mult amestec din vechiul ghiveci posibil. Este in regula daca o parte din el se agata inca de radacini.

 

Pasul 2


Pregatiti-va pentru replantare. Ajustati intai radacinile inainte de-a incepe replantarea. Veti avea nevoie de foarfeci grele sau de foarfeci mici si de un cutit ascutit (asigurati-va ca il sterilizati) la indemana. Indepartati orice radacini moarte sau distruse. Radacinile moarte sunt moi si maro; radacinile sanatoase sunt ferme si albe si au varfuri de crestere verzi deschis.

De asemenea, taiati orice pseudobulbi vechi si fara frunze. Daca exista mai mult decat un lastar sau varf, puteti diviza planta prin taierea rizomului. Fiecare diviziune ar trebui sa aiba cel putin trei pseudobulbi si un varf nou.

Puneti planta intr-un ghiveci nou. Puteti incerca sa-l imbibati intr-o solutie de 10 % de inalbitor din clor pentru 30 de minute, apoi clatiti-l bine. (Vasele din argila ar trebui sa se aeriseasca in cateva zile). Daca folositi un vas de argila nou imbibati-l cu apa pentru cateva minute. Orhideele au nevoie de un drenaj excelent, deci plasati un strat generos de oale sparte sau de alune din spuma de plastic. Inainte de-a folosi amestecul special udati-l cu apa fiarta, permiteti-i sa se raceasca si goliti-l. Cand plasati orhideea divizata in vas, pozitionati pseudobulbii mai batrani intr-o parte, astfel incat noul varf sa aiba loc sa se extinda. Plasati amestecul de scoarta umezita in jurul radacinilor, apasandu-l cu degetele mari pe masura ce inaintati. Partea de sus a rizomului ar trebui sa fie la nivel cu partea de sus a amestecului.

 

Grija de dupa replantare:


Pentru a pastra planta verticala in timp ce noul sistem de radacini se stabilizeaza, sprijiniti-o cu o bucata de sfoara sau folositi o clama pentru rizomi, un simplu mecanism care se ataseaza de partea laterala a vasului.

Puneti orhideea intr-o locatie usor umbrita si stropiti atat planta cat si suprafata scoartei de doua ori in fiecare zi pana devine stabila si noua crestere de radacini este evidenta. Odata ce radacinile au penetrat scoarta, mutati planta intr-o zona cu lumina mai puternica si reincepeti udarea si fertilizarea normala.

 

orhidee
orhidee phalaenopsis

 

 


Tu ce zici?