No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Exotica floare Scadoxus

Ultima modificare: 2010-06-20 | Primul publicat: 2010-06-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Exotica floare Scadoxus
Originara din Africa Scadoxus este unul dintre cei mai cultivati bulbi ornamentali. Se intalnesc pe o mare varietate de forme de relief, de la campie pana la padurea montana, de la marginea padurilor pana la campiile pline cu iarba verde, fiind adesea intalnite in zonele umbrite de copaci, pe malurile raurilor.

 

Scadox era inclus in genul Haemanthus dar acum este privit ca un gen separat. Acesti bulbi unici si rar intalniti au primit numele acesta de la Rafinesque, care i-a denumit "umb. glor.", care ar putea fi tradus „inflorescenta glorioasa". Numele sau anterior, Haemanthus inseamna „floarea insangerata", din haima (sange) si anthos (floare). Numele vine de la culoarea bracteelor si filamentelor florilor unor specii din acest gen.

 

Haemanthus natalensis. Sursa: www.africanbulbs.com
Haemanthus natalensis. Sursa: www.africanbulbs.com

 

Floarea spectaculoasa este o inflorescenta imensa si sferica, fiind compusa din pana la 200 de flori mici, rosii si stralucitoare, cu un aspect dantelat, care ies clar in evidenta la capatul tulpini. Fiecare planta va produce doar o astfel de floare, de 18-20 cm in diametru, pe sezon.

Florile individuale au culoarea rosie-portocalie, cu nuante roz si cu stamina proeminenta, avand antere de culoarea galben-deschisa. Florile rezista pentru 1-2 saptamani si sunt ideale in vaze.

Semintele se dezvolta in interiorul gineceului, care e vizibil ca fiind o umflatura a lujerului florii, chiar sub floare, in varful pedicelului. Acestea vor creste, pentru a forma un bob verde, care va capata culoarea rosie-aprinsa pe masura ce se coace. Aceste boabe, care decoreaza floarea, pot sa reziste pe floare pana la 2 saptamani.

Frunzele acestei plante, avand forma de sulita, semi-dreapta si inchise la culoare, formeaza o rozeta de baza dupa inflorire, care inconjoara tulpina, conferind plantei un aspect simetric. Frunzele sunt mari si bine texturate, cu nervurile clar distinse si marginile ondulate.

Bulbii contin Lycorine si alti alcaloizi, care sunt toxici daca ajung in organism, cauzand o intoxicare moderata. Simptomele care apar sunt greata, varsarea si diareea.

Aceasta este o planta potrivita gradinilor umbroase, reprezentand un minunat continut pentru ghivecele mari de pe o veranda umbroasa, dar e potrivita si pentru locatiile interioare. Ghivecele ar trebui mutate in locatiile interioare, altfel, bulbii ar trebui scosi din ghivece in sezonul rece si pastrati in interior.

 

Scadoxus membranaceus. Sursa:www.shieldsgardens.com
Scadoxus membranaceus. Sursa:www.shieldsgardens.com

 

In zonele cu climat rece, pot fi crescute in ghivece si asezate in gradini sau pot fi plantate in pamant imediat dupa ce pericolul inghetului a trecut deja. Ghivecele ar trebui mutate in interior, in caz contrar, bulbii ar trebui scosi din pamant si depozitati in locatiile interioare.

Radacinile acestei plante sunt stabilite chiar sub nivelul solului si ar fi bine lasate nederanjate, in aceeasi pozitie, pentru ani de zile. Pamantul sa fie bine udat, bogat si usor, cu mult ingrasamant pe baza de litiera sau ingrasamant natural bine putrezit. Planta trage cele mai bune foloase dupa o udare regulata. Udati planta cumpatat in sezonul inactiv si bine in sezonul de crestere.

Semintele pot fi lasate pe planta pana cand incep sa arate putin zbarcite si trebuie insamantate imediat dupa ce s-au copt. Frecati sau decojiti cu usurinta pulpa. Folosind un pamant de plante usor si bine udat, introduceti cu usurinta samanta in el, prin presare. Nu acoperiti samanta si lasati varful ei vizibil sau la acelasi nivelul cu solul. Pastrati solul umed. Florile isi vor face aparitia dupa cel de al treilea sezon.

 

Cultivarea si ingrijirea lor


  • Pamant bine udat, bogat in humus
  • Are nevoie de soare complet sau partial umbros
  • Creste pana la o inaltime de 30-45 cm
  • Plantare: primavara
  • Adangimea plantarii: 2,5 cm
  • Se raspandeste prin seminte si mladite
  • Baza bulbului: produce bulbi noi
  • Agenti daunatori: melci si melcii limax
  • Nu ii place sa fie deranjata
  • Intreaga planta este toxica
  • Rezista bine in zonele cu temperaturii scazute medii cuprinse intre -1 si 5  °C


 


Tu ce zici?