No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Aventura caisului: va fi recolta?

Ultima modificare: 2010-03-18 | Primul publicat: 2010-03-13
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Aventura caisului: va fi recolta?
In cele ce urmeaza nu va fi vorba despre intamplari mondene ci despre caisii din acest an si despre soarta lor plina de aventuri. Sa luam asadar evolutia lor pe lunile anului.

  • Ianuarie:

Vremea este ceva mai buna decat de obicei, cu precipitatii abundente, schimbatoare. Pomii si mugurii roditori promit productii bune.

  • Februarie:

Vremea este blanda in continuare, ceea ce favorizeaza proliferarea ciupercii monilia, cea care raspunde de putrezirea fructelor ca urmare a bolii numite moniloza.

  • Martie:

Cele mai multe flori s-au deschis. Vremea calduta este alungata de frigul iernii care refuza sa lase primavara sa-si intre in drepturi si vine cu inghet puternic si ninsori abundente. Ca urmare, o parte importanta a florilor dispare, se distruge. Ceea ce, eventual, mai ramane, nu leaga rod deoarece, insectele insarcinate cu polenizarea, inca isi dorm somnul de iarna.

 

articole
cais inflorind

  • Aprilie:

Vegetatia pomilor se porneste cu greu, tarziu si, chiar din fructele ce au inceput sa se zareasca, multe cad, ca urmare a efectelor inghetului. Monilioza lucreaza cu sarg, aceasta vreme priindu-i si multe crengi se usuca. Pomicultorii trebuie, neaparat, sa purceada la o curatare temeinica a pomilor, sa taie toate crengile afectate pentru a impiedica raspandirea bolii la intregul pom.

  • Mai:

Pomii infrunzesc, apar mladite noi, putinele fructe incep sa creasca dar multele rani sunt expuse unor noi boli sau infectii. Este necesara o noua fasonare a pomilor pentru a elimina crengile sau ramurile uscate sau care au inceput sa se usuce si, bineinteles, aplicarea tratamentelor de primavara.

  • Iunie:

Frunzisul pomilor este neobisnuit de luminos, structura frunzelor este deficienta, unele fructe, deja crescute, cad inainte de a se coace. La culesul fructelor, o parte trebuie adunate de pe jos, multe sunt putrezite, lovite, zdrobite, nepotrivite pentru consum sau transport.

articole
caise

 

Sfat: Pomii trebuie ingrijiti cu foarte multa atentie, tunsi, stropiti pentru a se intari, ca in anul urmator sa isi bucure "stapanii" cu recolte bogate si frumoase.

 


Tu ce zici?