No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cele mai importante ustensile pentru ingrijirea copacilor

Ultima modificare: 2010-03-19 | Primul publicat: 2010-03-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cele mai importante ustensile pentru ingrijirea copacilor
Va prezentam uneltele necesare unui bun gradinarit, precum si manuirea lor, astfel incat sa ramana intr-o stare buna. Sa vedem care sunt acestea!


Foarfece de gradina


Se foloseste la incizarea pomilor fructiferi si a arbustilor. E ustensila preferata a gradinarilor. In ceea ce priveste folosirea ei, e adevarata zicala veche, conform careia un bun gradinar isi tine totdeauna foarfeca de gradina in buzunar, dar se gandeste de 3 ori inainte de a o scoate, si a o folosi, deoarece e usor sa tai ceva, dar cu mult mai greu sa repari; odata taiati, lastarii greu vor creste inapoi.

 

Sa cumparam doar foarfece din otel bun, chiar daca acestea sunt mai scumpe!


in cazul in care nu o folosim zilnic, este indicata folosirea unei foarfeci mai mici, de 20-21 cm; o foarfeca mai mare poate fi manuita doar de o persoana cu maini foarte puternice. Foarfecele cu unul sau doua taisuri sunt foarte practice; cele cu un singur tais sunt mai rezistente si mai puternice, insa cele cu doua taisuri sunt mai usor de folosit.

O foarfeca buna este cea care nu-i provoaca rani pe mana celui care o foloseste, de aceea nu cumparati foarfece ale caror antretoaze se afla la capetele manerelor. inainte si dupa folosire, foarfecele trebuie ascutite, cel putin o data pe an. in masura posibilitatilor, nu le ascutiti acasa, deoarece riscati sa le distrugeti de tot. Demontati foarfeca care necesita ascutire si cu ajutorul pietrei de tocila ascutiti varfurile exterioare. Dupa acest pas asamblati foarfeca si insurubati splinturile in asa fel incat, la folosire, suprafetele metalice sa ramana perfect paralele. Daca surubul nu este bine strans, foarfeca va produce rani la maini, iar daca este prea strans, va fi greu de folosit.


Ungeti taisurile foarfecii bine ascutite cu ulei lubrifiant ; iar arcurile cu un ulei mai consistent. Pentru a nu provoca rani la maini, aplicati tuburi de plastic pe manere, pentru a deveni mai moi si mai comode la folosire.


foarfece


Cutit pentru altoi


Este un cutit de buzunar cu taisul drept, subtire. aceasta unealta se foloseste primavara, la altoirea vitei de vie, sau a pomilor fructiferi. acest cutit necesita o ascutire regulata. Ascutirea se face cu mare grija si atentie: doar partea taiata a lamei poate fi ascutita pe piatra de tocit. Dupa ascutire verificati eficacitatea foarfecii. Asezati varful cutitului pe degetul aratator de pe mana stanga, si cu ajutorul unghiei incercati sa impingeti de lama. Daca lama cutitului nu se misca in lateral si "se lipeste" de unghie, inseamna ca e bine ascutita. Desigur, taisul cutitului pentru altoit nu se poate ascuti mereu in egala masura in fiecare parte, deseori mijlocul lamei e deja destul de ascutit, in timp ce varful nu. Daca observati acest lucru, ascutiti cutitul pana cand taisul devine ascutit pe toata suprafata. Un cutit bine ascutit trebuie sa taie chiar si firul de par.
Ultimul pas in intretinerea cutitului este ungerea cu ulei. aveti grija! Cutitul bine ascutit va poate rani la deget.

 

cutite de gradinarit

 

Ferastrau pentru crengi

fierastrau

Pentru ingrijirea pomilor si pentru taierea crengilor mai groase, cele mai potrivite sunt ferastraiele cu placi reglabile. Ferastraiele obisnuite necesita ascutire inainte de utilizare, in timp ce ferastraiele moderne, tip iduna, se ascutesc singure. in cazul unor pomi fructiferi inalti, pentru rarirea coroanei se poate folosi un ferastrau cu manere. Dupa utilizare curatati placa ferastraului si ungeti-o cu ulei.




rindea
Rindea


Este o unealta de forma triunghiulara, cu maner. Se foloseste la curatarea trunchiului copacilor mai batrani, si la indepartarea scoartei. Cu varful rindelei se pot indeparta chiar si ouale, si coconii daunatorilor aflati in curburi.



Foarfeca pentru indepartarea omidelor


Cu ajutor acestei foarfeci puteti elimina cuiburile de omide sau cuiburile altor daunatori, precum si crengile "paduchioase", bolnave si uscate.


Perie de sarma


Se foloseste la curatarea trunchilor de copaci.

 

  • Securea si toporul nu fac parte neaparat din categoria uneltelor necesare ingrijirii copacilor, dar pot fi de folos la taierea pomilor, la taiere in bucati a trunchilor, sau a crengilor. toporul se poate folosi cu mult succes si ca inlocuitor al ciocanului.

 


Tu ce zici?