Portaltoiul la mar din ce pom trebui sa fie?
Marul cultivat face parte din genul Malus. Portaltoii folositi fac parte din aces gen. Altoirea se face de obicei pe mar salbatic sau paduret (pentru amatori).
Citeste tot raspunsul »Plantele citrice pot fi cumparate din urmatoarele locuri:
1. Magazinele specializate acestea de obicei cumpara plante din sud si le vand la noi. Singurele informatii date sunt de obicei cele in legatura cu ingrijirea plantei. Pe eticheta plantei este precizat soiul si modul de altoire al citricelor.
2. Pepinierele. Daca in pepiniere sunt cultivate plante citrice, oferta va fi mult mai mare. Pe deasupra in aceste locuri informarea in legatura cu cresterea si dezvoltarea plantei va fi facuta mai bine.
3. Serele si florariile ofera uneori citrice. Cel mai intalnit soi este calamondina, deoarece infloreste si face fructe din primii ani.
![]() |
Plantele citrice nu sunt intotdeauna de calitate. De aceea, trebuie sa fim atenti ca planta pe care o cumparam sa fie sanatoasa.
- Citricele trebuie sa aibe frunze de un verde puternic. Daca ele sunt prea deschise la culoare, galbene sau albicioase, inseamna ca fie planta nu primeste destule substante nutritive, fie are probleme cauzate de pH-ul ridicat al solului. Planta mai poate avea probleme cu umiditatea excesiva sau aerisirea solului.
- Planta trebuie sa fie ramificata corespunzator varstei. Asta inseamna ca plantele tinere au doar o tulpina si cateva ramuri. Plante mature ar trebui sa fie rezistente, stufoase si cu multe frunze
- Arbustii cu trunchiul inalt trebuie sa aiba o coroana deasa. In cazul plantelor de orangerie, este foarte important ca trunchiul sa fie drept si crengile principale sa aiba unghiul adecvat. Ramificatiile sunt importante pentru aspectul estetic al arbustului.
![]() |
- Radacinile si substratul. Daca radacinile citricei sunt impachetate in argila, inseamna ca plantele au fost crescute in camp. Astfel, ele au fost scoase din pamant, si radacinile taiate, iar apoi radacinile impachetate in argila. Daca conditiile sunt optime, dupa plantarea in pamant de cultura, arbustii pot creste cu succes. Radacinile, cu pamantul in care au fost comercializate, trebuie sa stea intr-un substrat prin care apa sa poata circula.
- Plantele altoite. In afara de cateva soiuri, ar trebui achizitionate doar plante care au fost deja altoite. Asta deoarece plantele altoite prezinta cateva avantaje: infloresc si produc flori mai devreme, sunt mai rezistente fata de boli si daunatori, au o radacina stabila.
Locul altoirii este recunoscut ca o ingrosare a cojii sau o modificare a culorii acesteia. Punctul de altoire se gaseste mai ales la baza plantei sau pana la 10 cm deasupra ei. La o eventuala replantare, in alt ghiveci, este important ca punctul de altoire sa ramana intotdeauna deasupra pamantului din ghiveci. Altoirile la nivelul coroanei se practica numai la arbustii cu trunchi inalt.
- Plantele din butasi. Daca din pamantul din jurul trunchiului unei plante rasar mai multi lastari, este vorba de plante inmultite prin butasi. Aceasta inseamna ca din radacinile plantei mama apar muguri din care se dezvolta alte plante. Acestea sunt legate direct de planta mama prin intermediul radacinii. Daca acestea sunt cumparate, trebuie verificat daca sunt plantate stabil si daca nu au zone uscate in jurul bazei lastarilor. Asta ar insemna ca sunt atacate de ciuperci.
- Locul potrivit. Plantele citrice necesita o ingrijire potrivita si un loc adecvat pentru a creste.Conditiile climatice intr-o camera inchisa (microclimatul) trebuie sa se potriveasca plantei, fiindca doar atunci va inflori si va produce fructe.
Cel mai bine ar fi, desigur, sa se creeze conditii climatice identice cu cele ale zonei asiatice de unde provin de fapt citricele. Daca nu este posibil, ar trebui ca acestea sa fie cat mai asemanatoare.
![]() |
1. Vantul
Plantele citrice sunt, foarte sensibile la vant. Daca ele stau in vant sau in curent, sufera foarte mult. Lastarii tineri isi pot pierde frunzele delicate, varfurile lor se pot usca si planta "cheleste" complet.
In afara de asta, planta devine sensibila la boli si daunatori.
2. Soare si caldura
Plantele citrice cresc foarte bine la temperaturi ridicate si intr-un loc insorit. De aceea, citricele pot fi lasate in aer liber din mai pana la mijlocul toamnei, in locul cel mai calduros si mai luminos. Daca plantele au petrecut iarna intr-un loc intunecat, frunzele sunt sensibile la lumina si ar trebui, primavara, asezate mai intai in umbra sau semiumbra, pentru a se obisnui treptat cu lumina..
Latura sudica a unei case este un loc foarte potrivit, ca si un loc insorit intr-o curte. Caldura din timpul zilei se pastreaza in pereti si este eliberata in timpul noptii. Astfel este creat un micro climat echilibrat, foarte potrivit citricelor. Laturile nordice sau zonele reci si umbrite sunt nepotrivite. Peretii estici si vestici sunt si ei locuri destul de bune pentru asezarea plantei. Locul trebuie sa fie ferit de curentii de aer. Citricele nu ar trebui puse prea aproape unele de altele, fiindca se umbresc reciproc sau se sufoca.
3. Solul
Majoritatea plantelor citrice tinute in ghivece sunt altoite cu portocalul cu trei frunze, Poncirus trifoliata. Substratul ar trebui sa corespunda acestui soi. Portocalul cu trei frunze creste bine intr-un sol acid si este sensibil la calciu. Valoarea pH-ului ar trebui sa fie intre 6-6,5. Citricele cu trunchiul inalt sunt altoite cu portocal amar. In acest caz trebuie sa se verifice daca solul nu este prea umed sau prea rece, caci portocalul amar nu suporta aceste conditii.