No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Cum sa ai grija de pomii fructiferi pe parcursul anotimpurilor?

Ultima modificare: 2010-06-24 | Primul publicat: 2010-06-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa ai grija de pomii fructiferi pe parcursul anotimpurilor?
Pomii fructiferi vrajesc gradina casei cum putine plante o fac. Primavara, ramurile goale din timpul iernii devin baghete magice care infloresc iar mai apoi,vara, ramurile se umplu de fructe delicioase.

 

Adevarata magie a pomilor fructiferi este ca nu aveti nevoie de vraji sau de incantatii pentru a avea copaci sanatosi. Pastrarea pomilor in linii bune depinde doar de urmarea unui regim simplu de grija pe tot parcursul anului.

 

Aveti grija de copaci tot anul
Aveti grija de copaci tot anulDin toamna pana iarna timpuriu:

 

 • Protejati coaja: copacii tineri au nevoie de o protectie plasata in jurul trunchiurilor. Aceasta protectie ajuta la impiedicarea soarecilor si iepurilor infometati de a musca din coaja de copac in timpul iernii, cand recoltele naturale de vegetatie sunt slabe.
 • Vopsiti trunchiul: Daca aveti gradina intr-o zona cu zapada in timpul iernii, vopsiti trunchiul si ramificatiile ramurii celei mai de jos cu o vopsea alba din latex (amestecata cu apa 50-50) pentru a preveni arsurile provocate de soare. Datorita faptului ca razele soarelui se reflecta din zapada in timpul iernii, caldura cauzeaza extinderea arsurii. Cand soarele apune, aerul rece inconjoara trunchiul si coaja se despica pe masura ce se raceste, deschizand o rana care este tinta invaziei din partea bolilo sau daunatorilor.

 

Iarna tarziu:

 

 • Zilele cu 4°C  ne anunta timpul cand trebuie mers in livada si facut putina curatenie de primavara.
 • O ingrijire de prima mana: ingrijiti copacii in timp ce sunt in repaus. Dati-le o forma cu ajutorul aparatelor de tuns. Faceti taieturi pentru a deschide coroana si pentru a aranja ramurile orizontale la o distanta de 10 pana la 15 cm.
 • Indepartati intotdeauna orice ramuri bolnave, distruse, incrucisate, cu un unghi strans si una din ramurile din bifurcatie. Taiati lastarii imediat ce se formeaza. Nu taiati ramurile scurte si indesate (ramurile de baza) care cresc pe orizontala; acestea sunt purtatoare de fructe.

 

 

Peisaj iernatic
Peisaj iernatic

 

 

 • Aduceti ramurile la o anumita forma. Folositi aparate pentru a verifica inaltimea copacilor de 5 ani. Taiati ramura verticala cea mai de sus la lungimea unei ramuri laterale.
 • Stropiti-va pomii. Daca doriti recolte sanatoase, stropiti-va pomii pentru a controla daunatorii si bolile. Stropiti pomii fructiferi in timpul sezonului de repaus in timp ce mugurii de frunze cresc si devin verzi. Este cea mai importanta stropire a sezonului pentru un control pe termen lung contra daunatorilor. Nu o ratati.


Primavara:

 

 • Fertilizati pomii fructiferi care dau roade. Nu fertilizati copaci dupa perioada verii timpurii.

 

 

Pomii in anotimpul primavaratic
Pomii in anotimpul primavaratic

 

 

 • Conduceti ramurile drept: Ramurile care cresc cat mai orizontal posibil au grija ca frunzisul sa primeasca lumina solara maxima si, drept consecinta, produc mai multe fructe. Pentru a mari raspandirea larga a ramurilor, raspanditi-le manual folosind dispozitive speciale sau legati ramurile de o caramida sau de o greutate. Nu raspanditi ramurile pana cand au de la doi la patru ani.
 • Perioada de inflorire este cheia: Polenizarea este cea mai importanta perioada din sezonul cresterii fructelor. Puteti creste activitatea de polenizare prin stropirea pomilor cu substanta care atrage albinele la flori. Nu folositi nici un pesticid in gradina dvs. cat timp florile sunt deschise deoarece ati putea afecta activitatea insectelor polenizante. Daca trebuie neaparat sa stropiti, faceti-o doar dupa lasarea amurgului, cand polenizatorii sunt in repaus.

 


Vara:

 

 

 • Continuati controlul daunatorilor: Asteptati-va sa stropiti copacii de doua sau mai multe ori in timpul sezonului de crestere. Nu stropiti deloc cu doua saptamani inainte de recoltare.

 

 

Vara-timpul recoltelor
Vara-timpul recoltelor

 

 

 • Pomii fructiferi trebuie sa reziste la greutatea fructelor: Pomii fructiferi trec prin „caderea de iunie", un moment in care natura triaza recolta unui copac. Triati fructele in aceasta perioada, indepartand unul sau doua fructe din fiecare grup. Puteti de asemenea reteza o ramura intreaga. Pe masura ce fructele devin mature, continuati sa triati recolta prin indepartarea oricaror fructe bolnave sau atinse de daunatori.

 


Tu ce zici?