No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Ingrijirea de primavara a pomilor fructiferi altoiti

Ultima modificare: 2011-02-24 | Primul publicat: 2010-03-02
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ingrijirea de primavara a pomilor fructiferi altoiti
Primăvara ne cheamă în grădină pentru a vedea rezultatele altoirii din toamna precedentă. Deşi toamna aţi încheiat pregătirile de iarnă prin tratarea fitosanitară a pomilor, acum, primăvara începem tot cu acest proces, pentru a apăra cât mai bine altoirile de eventualii dăunători, care nu vor întârzia să apară. În cazul pomilor altoiţi, primul an este cel mai critic.

Când şi cum se altoiesc pomii fructiferi?

Există mai multe tipuri de altoiri a pomilor fructiferi. Altoirea prin oculaţie este o metoda veche şi cea mai des folosita. Se face în felul următor: se face o incizie în scoarţa portaltoiului în care se introduce un fragment din scoarţa altoiului. Acesta trebuie să conţină un mugure al acestuia. Metodele de oculaţie sunt:

pom altoit
Altoi

  • oculatia in ochi dormind (se realizează vara, până la venirea toamnei)
  • oculatia in ochi crescand (se realizează la începutul lunii mai)
  • oculatia inelara (mai-iulie)
  • oculatia cu placa intermediara. (mai-iulie)

Vom discuta, în cele ce urmează, despre oculaţia în ochi dormind. Locul de altoire a portaltoiului trebuie sa fie într-o zonă unde scoarţa este netedă şi se află la 10-15 cm de sol, pentru portaltoiurile obţinuţi vegetativ, şi 6-8 cm pentru cei generativi.

Pentru a altoi dupa metoda oculaţiei în ochi dormind trebuie să respectaţi paşii următori:

  • pe portaltoi se face o incizie, în formă de T, lungă de 2,5 - 3cm. coaja se desprinde pentru a face loc altoiului
  • mugurele de altoi se taie (cam 2,5 cm cu tot cu scoarţă) de pe ramura şi se inserează în incizia de pe portaltoi. neapărat să aveţi grijă ca mugurul să fie acoperit de scoarţa portaltoiului
  • în capul literei T se retează scoarţa mugurelui, pentru a încăpea perfect în scoarţa portaltoiului.
  • apoi se leagă cu sfoară sau cu fir de rafie, lăsând însă liber mugurele.
altoirea pomilor fructiferi
Altoire prin metoda oculatie in ochi dormind

 

Cum îngrijesc primăvara pomii altoiţi?
pom altoit
Taierea legaturii pomului altoit

La începutul primăverii trebuie să oferiţi pomilor o protecţie maximă. Din iulie până-n luna septembrie se poate face altoirea în ochi dormind. Chiar şi numele procedurii sugerează că altoiul a dormitat toată iarna, doar primăvara începe să crească. Dacă aţi făcut deja acest lucru, e cazul să aflaţi cum se îngrijesc altoiurile la începutul primăverii.
Când ramura altoită a înmugurit şi îi dau deja frunzele, puteţi îndepărta legăturile de protecţie. Se taie nodul legăturii întâi, apoi se îndepărtează cu grijă sfoara. După ce aţi îndepărtat legătura, veţi tăia craca de deasupra lăstarului cel mai fraged.

Părţile care trebuie tăiate, se secţionează cu un bisturiu. Aşa ramura se va vindeca mai repede. Imediat după ce aţi secţionat ramura, se unge suprafaţa tăieturii precum şi întreaga ramură altoită cu o soluţie specială pentru tratarea rănile copacilor. Se acoperă toată suprafaţa crengii altoite în afară de mugurii noi. Soluţia aleasă trebuie să protejeze pomul şi de insecte sau de ciupercile pomilor fructiferi. Se poate întâmpla ca ramura nou altoită să înflorească. Sfatul nostru este să îndepărtaţi floarea de pe creanga altoită.

Dacă nu aveţi o grădină mare, unde să plantaţi mulţi pomi fructiferi, puteţi altoi diverse soiuri de fructe pe pomii pe care îi aveţi deja. Aşa puteţi face rost de câteva soiuri de fructe de mult uitate, care nu mai sunt la modă, deşi au fost soiuri foarte bune şi delicioase. Succes la creşterea copacilor cu fructe combinate şi sper că v-am făcut poftă să încercaţi.


Tu ce zici?