No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum se planteaza citricele in ghivece?

Ultima modificare: 2010-07-03 | Primul publicat: 2010-06-04
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum se planteaza citricele in ghivece?
Un numar de citrice pot fi plantate cu succes in ghivece. Fortunella, cu fructele ei mici, este un soi traditional de citrice pentru ghiveci; clementinele (Citrus meyeri) si mandarinele sunt si ele niste plante minunate pentru a le pune in ghiveci.



De ce aveti nevoie?


  1. un ghiveci mare (cu diametrul de minim 30 cm)
  2. plasa din fibra de sticla
  3. un sac mare de pamant de plante
  4. ingrasamant natural pentru citrice
  5. arbusti de citrice: fortunella, lime, mandarinul sau clementinul

 

 

InfoCitrice: arbustii de citrice au frunze frumoase, flori frumos mirositoare si sunt niste pomi fructiferi prolifici.

 

Lamai plantati in ghivece
Lamai plantati in ghivece

 

 

  1. Alegeti un ghiveci pe atat de lat pe cat de adanc este. Un ghiveci turtit si lat, cu diametrul de cel putin 30 cm, este mai stabil decat unul adanc, cu forma conica. Un butoi vechi este ideal deoarece lemnul asigura o izolatie buna impotriva caldurii in  lunile de vara. „Captusiti" interiorul ghiveciului de teracota, piatra sau beton cu asfalt, pentru a reduce evaporarea.
  2. Pozitionati recipientul intr-un loc adapostit, care primeste cel putin 6 ore de lumina solara pe zi. Pentru a asigura un drenaj bun, folositi niste suporti pentru a ridica recipientul usor deasupra pamantului
  3. Asezati plasa de fibra de sticla pe fundul vasului, pentru a preveni pierderea de pamant. Umpleti recipientul cu destul amestec de pamant de plante, astfel incat radacinile sa fie ingropate. Asezati pomul in recipient, astfel incat partea de jos a tulpinei sa fie cam la 5 cm sub nivelul superior al recipientului. Asezati radacinile pomisorului, astfel incat acestea sa nu se incurce. Asezati planta in centrul vasului si folositi putin ingrasamant, in amestec cu pamantul.
  4. Presati, cu atentie si grija, pamantul, astfel incat golurile de aer sa dispara. Turnati apa si repetati acest proces tot la 3 sau 4 zile. Acoperiti suprafata ramasa pana la buza vasului cu litiera.

 

Si nu uitati !


Portocalele si lamaile cresc mai usor in zonele in care temperaturile medii negative anuale sunt cuprinse intre -5 si 0° C. Lamaile verzi si grepefruitul sunt usor sensibile la temperaturile scazute si au nevoie de un climat in care inghetul isi face foarte rar prezenta. Un loc ideal este unul adapostit, afara din calea vanturilor puternice.

 

 

Lamaie
Lamaie in ghiveci



Ingrijire generala


Pentru a infloiri, citricele au nevoie de un pamant cu drenajul bun. Puteti imbunatati drenajul prin saparea unei zone de 900 cm patrati, la o adancime de aproximativ 30 cm. Adaugati ingrasamant natural sau huma de gradina.

Dupa ce plantati, completati cu un strat grosut de litiera pentru a pastra pastra umezeala si pentru a evita aparitia buruienilor. De asemenea, puteti sa folositi ingrasaminte bogate in azot, tot la 2 luni. Scurtarea ramurilor nu este neaparat necesara.

Majoritatea parazitilor si a bolilor pot fi usor controlate de catre diferite substante. Sa cititi mereu instructiunile si sa urmati instructiunile de dozaj cu grija atunci cand folositi orice tip de chimicale.


Tu ce zici?