No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Protectia de iarna a pomilor fructiferi

Ultima modificare: 2010-11-15 | Primul publicat: 2010-11-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Protectia de iarna a pomilor fructiferi
Pomii din tara noastra stagneaza incepand cu momentul caderii frunzelor pana la inmugurire. In aceasta perioada, absorbtia nutrientilor si respiratia pomilor scade foarte mult. In timpul perioadei de stagnare pomii se acomodeaza fara probleme la temperaturile scazute de la noi.

Pomii fructiferi pot avea probleme provenite de la fertilizarea excesiva, stropirea puternica de toamna, caderea frunzelor cauzate de boli micetice. Acesti pomi sufera daune din cauza inghetului. Sa vedem ce e de facut!

Trebuie sa aparati pomii plantati recent precum si cei de 1-2 ani. Deoarece cea mai sensibila parte a pomilor fructiferi este coletul (gatul radacinii), este foarte importanta protejarea trunchiului. De mai multe ori puteti observa varuirea trunchiului caisilor care sunt sensibili la inghet.
Aceasta metoda nu este rea, deoarece stratul alb previne incalzirea trunchiului in zilele insorite de iarna. Racirea dupa incalzire si contractia - dilatatia provoaca distrugerea celulelor si rezulta daune cauzate de inghet. Trebuie insa sa aveti grija ca varuirea sa fie subtire, pentru ca sub un strat gros daunatorii pot gasi loc sa se stabileasca. Din acest motiv este indicata varuirea cu ajutorul unui pulverizator.
La inceput, crapaturile cauzate de inghet sunt foarte mici. Tesuturile moi vor avea pagube si in anul viitor, deci rana o sa fie mai adanca in fiecare an. Gandacii si ciupercile se stabilesc pe tesuturile de pe suprafata pomului, si in consecinta acesti daunatori distrug trunchiul. De aceea protectia trunchiului impotriva inghetului este o sarcina foarte importanta.

 

pom fructifer - mar
Pom fructifer - mar

 

Tratarea pomilor fructiferi

 

Stropirea pomilor fructiferi spre sfarsitul anotimpului de toamna face parte din procesul de protectie de iarna a pomilor fructiferi. Trebuie stropite si frunzele cazute de pe copacii atacati de ciuperci (monilia, mucegaiul, pata frunzelor, etc.). Este o metoda buna sa adunati frunzele si sa ardeti tot. Asa puteti evita infectia in anii urmatori.
In locurile unde gradina nu este ingradita, iepurii, caprioarele sau cerbii pot provoca probleme. Impotriva iepurilor puteti sa legati trunchiul cu o plasa de sarma, hartie de ziar, stuf, tulpina de floarea soarelui sau cu o folie de plastic. Sa nu folositi tulpina de porumb sau paie, pentru ca soarecii pot sa se cuibareasca si dauneaza mai mult decat iepurii. Cerbii, din pacate, rod ramurile, deci cei care locuiesc in apropierea padurii, au nevoie neaparat de un gard de cel putin 2,5 metri.


Tu ce zici?