No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Transportul si plantarea citricelor

Ultima modificare: 2010-05-06 | Primul publicat: 2010-05-04
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Transportul si plantarea citricelor
In articolul precedent am vorbit despre cum alegem viitoarea noastra planta citrica. Astazi rezolvam o alta problema: cum transportam in siguranta planta in viitoarea locuinta si ce masuri sa luam pentru a o obisnui cu noul mediu?


Transportul plantelor citrice

 

In timpul transportului plantelor citrice, radacina impachetata sau ghiveciul trebuie invelite cu hartie.  Aveti atentie la plantele cu lastari sensibili deoarece acestia se pot rupe. Fiti atenti si la plantele inflorite. Fructele de  marimea prunelor sunt mai rezistente asa ca pot suporta lovituri usoare. Ramurile rupte trebuie scurtate prin taiere imediat deasupra unei frunze. Planta trebuie asezata intr-un loc cu semiumbra, pentru a evita soarele prea puternic. Locul in care este pusa planta trebuie sa fie ferit de vant sau curenti de aer.

 

citrice

 

Pamantul potrivit pentru citrice

 

Pentru ca planta sa se simta bine in noul mediu, are nevoie de un substrat potrivit.  Solul trebuie sa fie cat mai potrivit, pentru a compensa factorii lipsa. Mai ales pentru cultura in ghivece, alegerea solului potrivit este necesara.

 

Pamantul si ingredientele necesare


Cel mai bun pamant pentru citrice este unul bogat in nutrienti si humus, care nu retine apa. Acest pamant poate fi obtinut chiar la noi acasa din urmatoarele componente: humus, argila si lut, nisip si pamant steril.

  1. Humusul: se formeaza in stratul superior prin descompunerea materiei organice. Este foarte nutritiv, retine apa si contine acid humic. C
  2. Argila si lutul retin apa sisubstantele nutritive.
  3. Nisipul imbunatateste permeabilitatea pamantului. Nisipul nu trebuie sa fie prea fin, caci tinde sa se fluidizeze si sa iasa la suprafata.
  4. Pamantul steril: Pamantul sterilizat cu abur nucontine larve, spori de ciupercii sau seminte de buruieni. Cantitatile mai mici de pamant pot fi sterilizate in cuptor: circa 20 de minute la o temperatura de 120-150°C sau oparite cu apa in clocot.

 

Iata mai jos 3 retete pentru pamant pentru plante citrice:

 

Reteta 1:

  • 4/8 compost bine fermentat sau balegar
  • 1/8 lut
  • 1/8 argila
  • 2/8 nisip

 

Reteta 2:

  • 3/5 pamant bun de gradina (pamant pentru gazon, telina)
  • 1/5 pamant cu humus
  • 1/5 nisip de cuart (nisip de rau)

In cazul pamantului de gradina greu, continand lut, poate fi adaugata turba. Daca pamantul este nisipos, poate fi marita cantitatea de compost. Poate fi adaugat si 10% sau 20% lut, daca substratul este usor, nisipos.

 

Reteta 3:

  • 45% balegar fin, bine fermentat, de vaca
  • 45% pamant din camp (continand turba)
  • 10% pamant de gradina (continand nisip)

Pamantul obtinut dupa cea de-a treia reteta trebuie folosit ca substrat, primavara, inainte de aparitia lastarilor. Balegarul de vaca este foarte nutritiv, asa ca va fi adaugata doar o cantitate mica de ingrasamant chimic - in jur de 3 g/litru.

 

Cum mutam citricele in alt ghiveci?

 

citrice in ghiveci

 

Plantele tinere sunt cumparate de obicei in ghivece mici, pentru un transport usor. Cultura in aceste  recipiente nu este indicata. Radacinile plantelor nu se pot dezvolta. La inceput, vasul trebuie totusi sa fie mai mic, pentru ca pamantul sa fie strabatut in totalitate de radacini.

Mutati planta in ghivece putin mai mari. Diametrul acestora trebuie sa fie doar cu 20% mai mare, pentru ca radacinile sa se dezvolte in spatiul liber. Daca planta se afla deja intr-un recipient mare, ridicati-o usor si apasati pamantul de la margine cu un obiect neascutit. Radacinile rupte trebuie taiate ordonat, pentru a asigura dezvoltarea lor in continuare.

Plantele sanatoase pot fi mutate oricand, dar perioada recomandata este primavara, din februarie pana in mai, cand incep sa se dezvolte lastarii.

 

Pregatirea recipientului

Daca ghiveciul a mai fost folosit, trebuie curatat temeinic inainte de o noua refolosire. Vasele noi din  ceramica trebuie clatite cu apa inainte de folosire, pentru a curata posibilele substante depozitate si pentru ca porii lutului sa se umple cu apa si sa nu mai absoarba umiditatea substratului.

Recipientele din lemn folosite trebuie mai intai dezinfectate cu apa clocotita si curatate bine cu peria.

 

Plantarea in ghiveciul ales

Puneti deasupra gaurilor ghiveciului cioburi de lut sau alte obiecte asemanatoare si un strat de drenaj din pietricele. Deasupra acestui strat puneti pamant intr-un strat a carui grosime sa asigure plantei, in noul ghiveci, aceeasi zona de iesire din pamant pe care a avut-o si inainte de replantare.

Trebuie sa aveti grija sa introduceti planta la aceeasi adancime ca si in recipientul vechi. Altfel, pot sa apara  infectii cu ciuperci, care pot dauna plantei. Marginea ghiveciului trebuie sa fie cu 1-2 cm mai inalta decat pamantul, pentru a face posibila udarea.

La ghivecele mai mari, puteti face un sant de cativa centimetri adancime, de la marginea ghiveciului pana la 6-10 cm de la tulpina plantei. Aceasta ramane astfel uscata chiar si dupa udare, ceea ce ajuta foarte mult plantele sensibile, din butasi.

 

citrice


Tu ce zici?