No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Ingrijirea lamailor

Ultima modificare: 2010-09-20 | Primul publicat: 2010-05-15
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ingrijirea lamailor
Oamenii tind sa asocieze lamaile cu imaginile mediteraniene, insorite, fascinante ale teraselor toscane marginite de lamai in ghivece. Insa originea reala a citricelor, mai ales a speciei Citrus limon, ramane un mister.

Unii cred ca lamaii sunt originari din India sau China, pe cand alte surse pretind ca lamaiul a sosit mult mai devreme, fiind adus pe batranul continent de catre Alexandru cel Mare care a introdus primii lamai in Grecia. Sapaturile de la Pompei au dezvaluit ca lamaii erau cultivati acolo de catre romani in anul 79 d. Hr. In jurul secolului XVI lamaiul era deja folosita in mod regulat ca planta ornamentala si medicinala in horticultura italiana.

 

Lamai cu rod bogat
Lamai cu rod bogat

 

Cosimo de Medici a fost un sustinator al acestor copaci, introducand imagini ale fructului atat pe blazonul familiei cat si ca si ornament in vilele sale din Florenta, in mod special la Villa di Castello. In zilele nostre gradinile vilei gazduiesc una dintre cele mai importante colectii de lamai din lume.

In secolul al XVII-lea a aparut limonaia sau casa pentru lamai unde se adaposteau iarna ghivecele cu lamai.

 

Ingrijirea lamailor

 

In gradinile din Villa di Castello, langa Florenta, exista 800 de lamai ce cresc in ghivece de teracota. Gradinarii au nevoie de o luna intreaga pentru a muta pomii in limonaia pentru a proteja copacii de vremea mai rece din perioada octombrie - aprilie.

Acestia sunt pozitionati in asa fel incat fiecare lamai are parte de cantitatea optima de lumina solara si ventilatoare electrice, care au inlocuit recent 13 sobe pe lemne si care incalzesc aerul in interior la temperatura minima necesara de 5 grade Celsius. Cand se schimba ghivecele lamailor se folosesc macarale si scripeti.

Pentru a asigura ingrijirea si hranirea corespunzatoarea lamailor se folosesc metode vechi de cultivare, care au fost transmise din generatie in generatie. Astfel, udarea se face cu mana dar are loc numai cand un ghiveci de teracota „canta" cand este lovit cu degetul; gradinarul recunoaste rezonanta potrivita si uda in consecinta.

De asemenea, gradinarii aduna semintele speciilor rare, taie lastari pentru butasi si pregatesc altoirea, folosind portocala amara ca altoi pentru a perpetua aceasta colectie istorica din Villa di Castello care este renumita in toata lumea.

 

lamai_400
Pergola cu lamai

Unde poti vedea lamai?

 

1. In Romania

Sunt cultivati lamai in serele gradinilor botanice, mai ales cele din Cluj si Bucuresti.

2. In Marea Britanie

  • Orangeria din Hestercombe Gardens in Devon; lamaii sunt tinuti in interior pana in mai, cand sunt pusi pe o terasa pe tot timpul verii.
  • Sera cu climat temperat din Royal Botanic Gardens din Kew
  • Biomul cald temperat din cadrul The Eden Project, St Austell, Cornwall

3. In Italia

  • Villa di Castello langa Florenta

Situate la trei mile in afara Florentei, gradinile acestei vile sunt deschise publicului si se mandresc cu o grota, gradina secreta si cu o padurice. Intrarea in limonaia este gratis si este deschisa in cea mai mare parte din an, exceptand cea de-a doua si cea de-a treia zi de luni din fiecare luna.

  • Villa della Petraia langa Florenta

Atat vila renascentista cat si gradinile sunt deschise publicului, o mare parte dintre gradina fiind reamenajata folosindu-se colectii istorice, incluzand multi pomi fructiferi pitici. Orarul este acelasi ca si la Villa di Castello de mai sus.

  • Gradinile Broboli, Florenta

Asezat in spatele Palatului Pitti in centrul Florentei, gradinile sunt deschise tot anul, exceptand ultima zi de luni din fiecare luna.


Tu ce zici?