No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Ingrijirea parului

Ultima modificare: 2010-11-30 | Primul publicat: 2010-11-05
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ingrijirea parului
Gradinarilor le place sa cultive perii pentru fructele lor dulci, gustoase si usor de cultivat. Multi pomi fructiferi au probleme cu insectele si sunt foarte sensibili la diverse boli dar perii sunt niste pomi rezistenti. Ei doar cresc si produc fructe an dupa an,  fiind plante putin pretentioase.

Perele primesc mult mai putina atentie decat celelalte fructe. Totusi, ele sunt dulci, gustoase si hranitoare. Ca si merele, ele se pastreaza mult timp daca sunt culese cat timp sunt inca verzi. Daca sunt tinute intr-o locatie racoroasa, se vor pastra cu lunile.

 

Plantarea parului

 

Perii sunt inmultiti prin seminte. Dureaza cativa ani ca perii sa ajunga din stadiul de puiet in stadiul de pom fructifer. Multi oameni lasa pepinierele sa cultive puietiii de peri si sa ii creasca pana la o marime la care pot fi transplantati in gradini. Puietii se transplanteaza cand au varsta de doi ani. Acest par mic va mai avea nevoie de inca 2-4 ani pentru a face primele fructe. Puteti, de asemenea, sa altoiti un pom fructifer.

Selecteaza un loc in curte care primeste mult soare. Sapa o groapa adanca. Adauga compost din abundenta, daca este disponibil. Amesteca minutios cu sol de gradina obisnuit. Daca pomul cumparat este in interiorul unui ghiveci cu turba, lasa-l in acel recipient. Este preferabil (nu este neaparat necesar) sa crapi recipientul pentru a permite radacinilor sa iasa mai usor. In timp ce faci crapaturile, ai grija sa nu tai radacinile deoarece poti produce mai mult rau decat bine. Daca pomul tau este intr-un saculet de panza, indeparteaza saculetul. Imprastie cu grija radacinile in groapa pe care ai sapat-o. Ingroapa pomuletul pana unde era in recipient. Udati solul din belsug. Mai adaugati pamant daca este necesar.

 

flori de par
Flori de par

 

Cultivarea parului


De indata ce parul este plantat, el ar trebui sa creasca fara probleme cu doar putina atentie sau chiar fara atentie acordata. Va recomandam sa legati pomul de un suport in primul sau an de viata. Vantul puternic poate indoi micul puiet, facand trunchiul sa creasca stramb. Vantul foarte puternic poate cauza chiar balansarea pomului si poate afecta radacinile.

Marimea si numarul perelor este dependent de o serie de factori. Cateodata, mama natura polenizeaza o multime de flori. Cateodata gheata afecteaza o parte din flori. Oricum intr-un an rodnic, este posibil sa fie atatea pere pe copac, incat perele sa creasca mai mici. Crescatorii pot compensa acest lucru prin indepartarea catorva dintre pere inca de mici. Ar trebui sa faceti asta? Poate nu in primii ani, deoarece nu aveti experienta pentru a judeca daca sunt prea multe pere pe pom. Dar va recomandam sa indepartati toate perele afectate de insecte, lasand perele bune sa creasca mai mari.

In fiecare primavara, dupa ce se deschid mugurii, aplicati un spray  latent pentru pomi fructiferi. Acest lucru va omori o varietate de insecte.

Parul este mai putin sensibil la insecte si boli decat multi alti pomi fructiferi. Daca folosesti spray contra insectelor si/sau bolilor iti recomandam sa urmezi cu strictete instructiunile de pe eticheta.

 

pere
Pere

 

Tunderea parului


Ca si la alte plante, tunderea este sanatoasa pentru peri. Rezultatul consta intr-o recolta mai buna. Tunde perii anual primavara devreme, inainte de inceperea noului an de crestere.

Intai, indeparteaza ramurile nesanatoase sau moarte. Modelati trunchiul principal sau orice lastar la o inaltime la care poti ajunge la fructe cu scara. De asemenea, tunde zonele unde cresterea este prea deasa. Astfel va spori patrunderea de aer si de lumina solara, pentru a ajuta la sanatatea si cresterea in ansamblu a pomului. De asemenea, poti tunde anumite ramuri pentru a da o anumita forma pomului tau.

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura M.A.S.T. Mai multe puteti citi in cartea "Parul si gutuiul".


Tu ce zici?