No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Marul decorativ

Ultima modificare: 2010-10-15 | Primul publicat: 2010-10-15
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Marul decorativ
Chiar daca aceast pom este din punct de vedere tehnic un copac pitic, este crescut, in scopuri practice, ca si un arbust cu tulpini multiple, ramuri orizontale si frunze cazatoare.  

Caracteristici generale de cultivare


Marul decorativ creste cel mai bine intr-un sol acid, argilos, cu o umiditate medie, bine drenat, in plin soare. Toaletati-l din mai pana in iunie timpuriu (dupa inflorire, dar inainte ca mugurii de flori sa se formeze pentru anul urmator).

 

Caracteristici importante


Ca si arbust, creste in mod obisnuit pana la 2,5-3,2 m si se extinde pe o raza de 4,5 m. Mugurii roz se deschid sub forma unor flori bogate, albe si inmiresmate (2,5 cm). Inflorirea abundenta apare adesea in ani alternativi. Florile de mar sunt urmate de fructe mici si rosii (0,75 cm diametru) care ajung la maturitate toamna.

Fructele de marimea bobului de mazare au o aroma dulce ca si a fructelor de trandafiri, dar nu sunt utilizate de obicei la gatit. Sunt rezistente si atractive si pentru pasari. Ovale, lobate, frunzele de un verde inchis devin galbene toamna. Culoarea galbena de toamna contrasteaza bine cu fructul rosu. Societatea Horticulturala Regala listeaza aceasta planta ca fiind sinonima cu Malus toringo subsp. sargentii.


Malus sargentii
  • Atrage pasarile si fluturii
  • Are flori aspectuoase, parfumate
  • Flori folosite in vaze
  • Are culori frumoase de toamna
  • Are fructe aspectuoase, comestibile

 

Boli si daunatori:


Are o rezistenta crescuta la boli si o sensibilitate minora la rapan, la fainarea frunzelor si la putregaiul brun. Potentialele insecte daunatoare sunt mai putin periculoase si includ omidele, afidele, gandacii japonezi, sfredelitorul porumbului si paianjenii.

 

Utilizarile marului decorativ:

 

Eficienta cand este plantata ca si un specimen sau in grupuri, langa garduri si borduri sau ca si ecran protector sau gard viu. Nu este o selectie potrivita pentru gradini mai mici datorita infloririi sale in ani alternativi.


Tu ce zici?