Portaltoiul la mar din ce pom trebui sa fie?
Marul cultivat face parte din genul Malus. Portaltoii folositi fac parte din aces gen. Altoirea se face de obicei pe mar salbatic sau paduret (pentru amatori).
Citeste tot raspunsul »Marul decorativ creste cel mai bine intr-un sol acid, argilos, cu o umiditate medie, bine drenat, in plin soare. Toaletati-l din mai pana in iunie timpuriu (dupa inflorire, dar inainte ca mugurii de flori sa se formeze pentru anul urmator).
Ca si arbust, creste in mod obisnuit pana la 2,5-3,2 m si se extinde pe o raza de 4,5 m. Mugurii roz se deschid sub forma unor flori bogate, albe si inmiresmate (2,5 cm). Inflorirea abundenta apare adesea in ani alternativi. Florile de mar sunt urmate de fructe mici si rosii (0,75 cm diametru) care ajung la maturitate toamna.
Fructele de marimea bobului de mazare au o aroma dulce ca si a fructelor de trandafiri, dar nu sunt utilizate de obicei la gatit. Sunt rezistente si atractive si pentru pasari. Ovale, lobate, frunzele de un verde inchis devin galbene toamna. Culoarea galbena de toamna contrasteaza bine cu fructul rosu. Societatea Horticulturala Regala listeaza aceasta planta ca fiind sinonima cu Malus toringo subsp. sargentii.
![]() |
Are o rezistenta crescuta la boli si o sensibilitate minora la rapan, la fainarea frunzelor si la putregaiul brun. Potentialele insecte daunatoare sunt mai putin periculoase si includ omidele, afidele, gandacii japonezi, sfredelitorul porumbului si paianjenii.
Eficienta cand este plantata ca si un specimen sau in grupuri, langa garduri si borduri sau ca si ecran protector sau gard viu. Nu este o selectie potrivita pentru gradini mai mici datorita infloririi sale in ani alternativi.