No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
Pomicultura Categorie
Boli si daunatori Proprietate

Pune o intreabare: pety61

Specialist: Inginer Valeria Goilean

Intrebare:

Am plantat anul trecut o mini livada de 100 de pomi pe un teren de 3000 m2. S-au prins 92 si au inmugurit si au infrunzit. Primii s-au inbolnavit ciresii. Frunzele s-au patat cu puncte mici si negre, pe urma aceste puncte s-au marit, frunzele s-au uscat si pana la toamna au murit 8 ciresi din 10 plantati. La piersici peste vara frunzele s-au besicat, adica au avut un fel de umflatura si frunzele s-au ingrosat si s-au colorat in brun roscat. Din cei 25 de piersici plantati nu a marit nici unul. La pere frunzele au avut niste pete negre, pe urma aceste pete s-au extins si pe ramurele care s-au uscat. Pana in toamna nu s-au uscat dar o sa vedem la primavara. Pomii uscati i-am inlocuit. V-asi ruga sa-mi indicati un grafic de stropire si substantele utilizate pentru a putea combate aceste boli.Raspuns:

Buna,


In timpul iernii in zile cu temperaturi ce depasesc 0 grade celsius (februarie inceputul lui martie este timpul favorabil) se efectueaza stropiri cu ulei horticol si zeama bordeleza. Uleiul horticol se administreaza inainte de aparitia mugurilor. Tratamentele cu zeama bordeleza se pot efectua pana inainte de pleznirea mugurilor.


Ciresii dumneavoastra cel mai probabil au suferit din cauza excesului de umiditate rezultat din precipitatiile abundente din vara-toamna anului 2010. Dupa dumnevoastra foarte probabil ca piersicul as fi suferit de boala numai basicarea frunzelor produsa de agentul Taphrina sp. Este o boala usor de combatut dupa momentul aparitiei cu fungicide specifice.Frunzele atacate nu se vindeca ci vor cadea iar planta foarte rapid regenereaza formand noi lastari cu frunze. Parul se poate sa fi suferit de o bacterioaza (focul bacterian), care se combate mai greu. Bacteriile respective sunt sensibile la fungicidele cuprice.
Informatii pe aceeasi tema:

Mai multe întrebări şi răspunsuri din aceeasi categorie »
Mai multe întrebări şi răspunsuri »